NYHETER

Malmö Yrkeshögskola omvärldsbevakar allt som påverkar våra studenter och framtida arbetsmarknad.
Här publicerar vi en del av de nyheter vi anser vara av vikt för vår utbildning. Vi tar givetvis också gärna emot tips från dig.

Scrolla ner på sidan för att läsa våra nyheter!

22 Aug

ANDROID 8 OREO ÄR HÄR!

Nu har nya versionen av Android släppts, 8.0 även kallad för Oreo.

Bland de nya funktionerna märks säkerhetslösningar, möjligheten enklare förhindra batterislukande bakgrundsprogram, att notiser kan synas på apparnas ikoner (som även kan animeras) och möjligheten kommunicera över wifi till andra enheter utan en sändare. Snabbare, bättre och säkrare. Appar ska starta dubbelt så snabbt och nya Instant Apps kan köras direkt utan att behöva installeras.

Genom ett speciellt hårdvarulager ska operativsystemet småningom bli enklare att uppdatera. Tillverkarna kan ägna tid åt hårdvarulagret och Google åt Android. Är det tänkt. Och det behövs. Google släpper allt mer fantastiska versioner av Android men det tar oftast evigheter innan de slår igenom brett på marknaden.

Endast 13% av androidenheterna använder förra versionen Android 7 och 7.1 Nougat och inte heller förrförra versionen Android 6 Mashmallow används av mer än 35%. Det innebär att mer än hälften av androidenheterna är kvar på version 5 Lollipop som släpptes för tre år sedan eller sex år gamla Android 4. Affärsmässigt är dock 13% en kvarts miljard mobiler vilket är en stor marknad.

Läs mer om Android 8 Oreo på https://www.android.com/versions/oreo-8-0/


Vill du för projekt eller LIA (praktik) komma i kontakt med våra duktiga studerande på vår utbildning i Lund eller nystartade Programmerare iPhone och Android i Malmö, kontakta oss på lia@my.se eller ring 0200-210 999

Läs mer ...
20 Aug

SAMTAL MED FÖRAREN
UNDANBEDES UNDER FÄRDI ett försök att få bilister fokusera mer på vägen och mindre på mobilen, får iPhone i nästa uppdatering ett “stör ej”-läge som automatiskt aktiveras vid bilfärd. Inga samtal kopplas fram, inga SMS visas och inga notiser tillåts pocka på bilistens uppmärksamhet.

— Vårt mobilberoende blir allt värre. Sex av tio bilförare erkänner att de fipplar med sin mobil under körning och minst 650 har skadats så allvarligt att de fått uppsöka akutsjukvård under de år som den smarta mobilen existerat, berättar Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Det har gått fem år sedan Apple gav oss nattafrid med “Stör ej” som automatiskt från sen kväll till arla morgon stänger av alla ringsignaler och stoppar notiser och meddelanden som tidigare plingar, burrat och lyst upp om nätterna.

Den nya funktionen “Stör ej medan jag kör” fungerar på liknande sätt, men i stället för att automatiskt slås på under natten, släcker och tystar den en iPhone som känner av att du kör bil. Inga samtal kopplas fram, inga meddelanden och inga notiser. Detta innebär förhoppningsvis att mobilen inte blir lika intressant och att du låter den vara medan du kör.

Undantag finns för nödsituationer. Precis som tidigare kopplas samtal fram om du inom kort tid blir uppringd från samma nummer. Har du en handsfree bluetooth- eller carplaykoppling tillåts givetvis användning av dessa under körning. Den som ringer eller skickar meddelande till dig får också automatiska svar om att du kör och hur denne kan göra för att få fram ett meddelande som inte kan vänta.

– “Stör ej medan jag kör” är en utmärkt funktion, berättar Claes Magnusson, som provkört under sommaren. Eftersom mobilen är knäpptyst och släckt, pockar den inte längre på uppmärksamhet och efter ett tag glömmer man bort den. Det är ingen lösning för alla situationer men det är en liten bit på väg och det kommer vara inbyggt i och fungera för en miljard användare från och med i höst.

Undrar vad som kommer härnäst? Vem av de studerande på Malmö Yrkeshögskola gör en app som känner av stearinljus, god mat och närvaron av sin älskade – och automatiskt slår på “stör ej” på bådas mobiler?

Läs mer ...
14 Aug

MALMÖ YRKESHÖGSKOLA
LÄGGER TILL PROGRAMSPRÅKET KOTLIN!

Malmö Yrkeshögskola lägger till Kotlin!

Från och med höstens utbildningar lägger Malmö Yrkeshögskola till Kotlin för utveckling av appar till Android-enheter. Kotlin fick officiellt stöd av Google för att utveckla för Android på årets Google I/O konferens. Språket är modernt och kan jämföras med Swift för Apples iOS-enheter.

– Fördelarna med Kotlin är många, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola, det blir enklare för utvecklare att arbeta med stora projekt samtidigt som det erbjuder 100% kompatibilitet med Java.

De studerande kommer få lära sig Kotlin parallellt med Java och därmed få kunskaper, färdigheter och kompetens i båda språken för att kunna excellera i nya möjligheter såväl som i traditionell produktion.

Kotlin utvecklades av företaget JetBrains och sköts numera av både Google och JetBrains tillsammans och finns tillgängligt som opensource projekt. Läs mer på https://kotlinlang.org

Läraren Erik Hellman har redan byggt flertalet applikationer i Kotlin och ger även kurser vid sidan om yrkeshögskolan för redan erfarna Android utvecklare som vill lära sig det nya språket. Många androidutvecklare vill snabbt gå över till Kotlin, speciellt då Kotlin fungerar parallellt med existerande Java-kod.

Beslutet att lägga till Kotlin i utbildningen togs av ledningsgruppen vid möte den 15 juni 2017, alltså mindre än en månad efter att Google presenterat språket på utvecklarkonferensen Google I/O den 17 maj 2017. Beslutet påverkar även den pågående yrkeshögskoleutbildningen Avancerad Programmering iPhone och Android som Malmö Yrkeshögskola håller på Ideon i Lund.

— Att så snabbt kunna uppgradera till och med en pågående utbildning till nya förhållanden på arbetsmarknaden visar på styrkan med yrkeshögskolan, konstaterar rektor Claes Magnusson. Enligt lagen ska utbildningarna utformas så att en hög yrkesrelevans nås, präglas av stark arbetslivsanknytning och utvecklas i samverkan med arbetslivet – vilket är precis vad vi gör, konstaterar Claes Magnusson.

Den som vill ha mer information eller kontakter med studerande som går utbildningen Avancerad Programmering iPhone och Android för projekt eller LIA (arbetsplatsförlagd utbildning) kan skicka ett email till lia@my.se eller ringa 0200-210 999. Läs mer om Malmö Yrkeshögskola på http://my.se

Malmö Yrkeshögskolas lärare Erik Hellman har författat flera böcker inom androidutveckling och är en av få som Google utnämnt till Android Developer Expert. Erik har arbetat med Android sedan dåvarande Sony Ericsson bytte operativsystem i sina mobiler och därefter på Spotify och Bontouch.

Läs mer ...
31 Jul

KORSBEFRUKTNING GER NYA MÖJLIGHETER

Korsbefruktning av teknik ger nya möjligheter


Att prata med sin mobil har fungerat på bred front sedan Apple introducerade SIRI 2011 tätt följd av Google Now, Microsoft Cortana, Amazon Alexa, Samsungs Bixby och andra.

Tekniken har sedan flyttats ut till HomePod, Google Home och en uppsjö av snacksaliga hemmaenheter från Amazon, där våra studerande nu laborerar med Amazon Firestick i TV, Amazon Echo Show för videosamtal och Amazon Echo Look för att ta selfies och jämföra klädstil varje morgon.

Och nu rasar det in produkter där Amazons röststyrning Alexa vävts in, exempelvis i den lilla radion Triby som kan spela upp tusentals streamade radiostationer och egen musik via Bluetooth och Spotify Connect.

Dessutom kan Triby användas som högtalartelefon. Barnen får förprogrammerade knappar för att med ett tryck ringa föräldrar eller släktingar – eller tvärtom bli uppringda.

Vänner kan också skicka små meddelanden, teckningar och emojis direkt till den inbyggda skärmen. Vid varje sådant meddelande fälls en liten gul flärp ut på sidan för att markera.

Det är just korsbefruktningen av ny teknik vi studerar, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola. Hur traditionella produkter och tjänster kan utvecklas. 

Det vi ser nu är bara början, alla produkter, oavsett bransch, kommer få massivt utökad funktionalitet tack vare korsbefruktningen inom den snabba tekniska utvecklingen.

Ett litet företag som Triby hade aldrig kunnat göra detta på egen hand, men genom att använda teknik och plattformar från i det här fallet Amazon och Spotify samt kommunikation som Wi-fi och Bluetooth, appar i användarnas mobiler och andra byggstenar blir det hela en billig konsumentprodukt med helt ny funktionalitet.

Andra fördelar är fantastisk batteritid samt stora magneter på baksidan för att fästa enheten på närmaste kylskåp eller whiteboard.

Kommunikation är också en viktig del i Google Home som nu erbjuder kostnadsfria högtalartelefonsamtal över hela USA samt Amazon Echo Show med sina fria videosamtal även kan ställas in för autosvar, d v s slå igång videosamtalet direkt om det är en i förväg godkänd släkting som ringer för att kolla att allt är väl.

(Artigt nog blurrar Amazon Echo Show bilden några sekunder så släktingen hinner dra på sig sin morgonrock innan dennes lekamen streamas ut till resten av familjen.)

Utbudet av produkter som fungerar med Amazons Alexa är enormt, från radio, TV, dörrlås, termostater, lampor, dammsugare, takfläktar till bevattningssystem för trädgårdar och garagedörrar.

Vilka nya produkter vill du se utvecklas de närmaste åren? Vilka skulle du själv kunna bygga – med hjälp av några av våra duktiga studerande?

Skicka ett email till lia@my.se så kommer du i kontakt med våra studerande för projekt eller LIA (arbetsplatsförlagd utbildning).

Läs mer på:

http://www.invoxia.com/triby/

https://www.amazon.com/Amazon-MW46WB-Introducing-Echo-Show/dp/B01J24C0TI

https://www.amazon.com/Echo-Hands-Free-Camera-Style-Assistant/dp/B0186JAEWK

https://www.amazon.com/alexa-smart-home/b?node=13575751011

Enheter som Triby, Amazon Echo Show och Echo Look tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola http://my.se för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att tillhandahålla senaste teknik till våra studerande kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Läs mer ...
17 Jul

DJI SPARK
EN DIGITAL FÅGEL!


DJI Spark
är en avancerad drönare som väger mindre än en duva. Den är trots sin litenhet extremt avancerad och kan styras med gester. Håll den i din hand och släpp. När den hittat dig, lyser den grönt. Den ser dina händer och följer minsta fingervisning. Den ser ditt och dina vänners leenden och tar automatiskt bilder. Och ger du dig iväg följer den efter dig.

— Sträcker du ut din hand flyger den dit och landar i din hand. Du känner dig som en falkenerare, berättar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola som ansvarar för hård- och mjukvaruutveckling i den yrkeshögskoleutbildning till kommersiell drönaroperatör som till hösten startar på Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed.

Tillverkaren DJI, som startade så sent som 2008, kontrollerar nu över 70% av konsumentmarknaden för drönare och leder utvecklingen vad gäller smarta enheter. Nya DJI Spark kan även användas för inomhusflygningar, exempelvis av mäklare som snabbt och enkelt vill dokumentera en fastighet.

— Det intressanta är att följa den snabba utvecklingen med sonar och sensorer, VPS, LIDAR, smarta kameror och annan avancerad teknik som finner sin plats även i dessa tämligen billiga enheter och inte bara i dyra bilar utrustade med olika former av förarassistans. Vi har nog knappt sett början på alla nya och smarta kombinationer av mjuk- och hårdvara, konstaterar Claes Magnusson.

Läs mer på http://www.dji.com/spark
Yrkeshögskoleutbildning till Kommersiell Drönaroperatör http://www.tfhs.lu.se/utbildning/kommersiell-droenaroperatoer/

tl;dr Nu har vi DJI Spark, en smartare drönare som följer dig och dina instruktioner.

Enheter som DJI Spark tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola http://my.se för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att tillhandahålla senaste teknik till våra studerande kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Läs mer ...
14 Jul

MIGHTY ÄR HÄR!

“Om jag har sett längre än andra så beror det på att jag stått på jättars axlar” skrev Isaac Newton 1675 till en kollega för att beskriva hur nya upptäckter bygger på tidigare gjorda.

Samma sak skulle kunna sägas om MIGHTY, en musikspelare (liten som två LEGO-bitar) som du knäpper fast i tröjan för att kunna lyssna på Spotify direkt i dina trådlösa hörlurar. Du behöver alltså inte din mobil.

MIGHTY kostar som andra generationens iPod Shuffle gjorde för tio år sedan, men för dagens $86 får du en långt mer kraftfull spelare dessutom framtagen av ett företag med sex (!) heltidsanställda, något som är möjligt idag om man ställer sig på Spotifys, Androids, iPhones, Bluetooths, Wi-Fis och andra jättars axlar.

Läs mer på https://bemighty.com/


Tl;dr Nu har vi MIGHTY. Som en iPod för Spotify.


Enheter som MIGHTY tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att tillhandahålla senaste teknik till våra studerande kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Läs mer ...
Malmö Yrkeshögskola

info@my.se
0200-210 999

Anckargripsgatan 3, 211 19 MALMÖ

Marie Bjelksäter

Certifierad utbildningsledare

marie@my.se
0739-73 00 03

Claes Magnusson

Certifierad utbildningsledare

claes@my.se
0704-40 40 00
@claes

Vi finns på twitter, facebook och Google Plus