Anckargripsgatan 3 i Malmö

93 av 100

Att kunna unna oss fokusera på utbildningar vi verkligen tror på.

Malmö Yrkeshögskola drivs av en vilja ha frihet kunna fokusera på de utbildningar vi verkligen tror på och där vi känner vi kan göra nytta. Med en sund ekonomi och en strävan att undvika fasta kostnader blir vi mindre sårbara – för myndigheters beslut, pandemier och andra utmaningar – och vi slipper jaga utbildningar enbart med syfte att belägga lokaler och täcka andra kostnader.

– Förutom friheten att kunna välja vår egen framtid, innebär detta praktiskt att vi klarar oss rätt bra, både i med- och motgång. Sedan tidigare har vi högsta kreditvärdighet, både AAA från Bisnode/Soliditet och Guld Klass 5 från UC, och nu höjs vår kreditrating till en ny rekordnivå av Creditsafe, berättar Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Med en ny rating på 93 av 100 placerar skolan sig i den översta gruppen, vilket på kreditspråk kallas för ”mycket låg risk”. Bland de 24 anordnare som Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat utbildningar inom området Data/IT återfinns Malmö Yrkeshögskola på fjärde plats, tätt efter tre av landets stora skolkoncerner och faktiskt en bra bit före den största.

— Det har ingen som helst betydelse för arbetslivet eller våra studerande, men vi kan inte låta bli att sträcka på oss lite extra när vi nu uppnått en rating som vad vi förstår är 50% högre än landets största anordnare, konstaterar Claes Magnusson. Men vi har respekt för att uppdrag och därmed rating kommer och går och att vi omsätter småpengar jämfört med de stora skolkoncernerna.

Malmö Yrkeshögskolas mångåriga systematiska kvalitetsarbete har medfört allt färre problem och att kvaliteten höjts steg för steg. Då skolans verksamhet är liten måste skolans medarbetare vara mer disciplinerade, men de goda ekonomiska resultaten har stärkt skolan i att våga stå för arbetslivets reella åsikter, välja vilka strider skolan ska ta och ofta med god chans vinna dessa.

Överskottet har använts för att fördjupa samarbeten, starta nya projekt samt ytterligare förbättra de studerandes möjligheter, bland annat genom kostnadsfri utbildningslitteratur, tillgång till eget digitalt skolbibliotek, inspelning av alla lektioner, Linkedin Learning samt god tillgång till senaste teknik för de studerande att använda i laborationer och projekt – allt för att de ska kunna och inte bara veta®.