Anckargripsgatan 3 i Malmö

En förtjusande bagatell

En bagatell är enligt den svenska ordboken ”en mindre och anspråkslös teaterpjäs”.

Jämför vi med de stora spelföretagens satsningar, både i extremt avancerad hårdvara och alla AAA-spel som utvecklats för miljarder, är den lilla, gula PlayDate från Panic just en sådan bagatell. Den roar, imponerar och man blir glad av att bara hålla den i handen.

En annorlunda PlayDate

PlayDate är en liten spelkonsoll som skapats av amerikanska mjukvaruföretaget Panic och kan beställas för lite under 2.000 kronor från https://play.date/ men efterfrågan är enorm så var beredd på att vänta till nästa vår. Enheten är designad av alltid lika skickliga Teenage Engineering från Sverige.

Playdate skiljer sig från allt annat idag. Den har en svartvit LCD-skärm med 400×240 knivskarpa pixlar som syns mycket tydligt och nästan påminner om e-papper (drar bara ström när något ändras) fast laggar inte. Skärmen har ingen bakgrundsbelysning men är förvånansvärt tydlig oavsett solsken eller halvmörker.

Enheten är liten, har en D-pad med traditionella A- och B-knappar samt en vev vilket utnyttjas på nya sätt i spelen, från att fiska till att byta scener och veva fram och tillbaka i olika spel. Inuti sitter en snabb ARM-processor (givetvis), 16 MB internminne och 4 GB för lagring, Wi-Fi, Bluetooth, USB-C (givetvis) och hörlursuttag. PlayDate är 76×74×9 mm och väger bara 86 gram.

Spelsäsonger

Speldistributionen bygger på säsonger, ungefär som en TV-serie. När du får din PlayDate, börjar din säsong 1 och du får två spel i veckan. Hela säsong 1 med 24 spel ingår. Allt laddas ner helt automagiskt via Wi-Fi till din PlayDate.

Eftersom PlayDate är ett öppet system går det också att sidoladda enkelt genom att ladda upp andra spel på ditt konto du får från Panic. Därifrån laddas de ner till din PlayDate.

C, Lua eller Pulp

Men anledningen till att Malmö Yrkeshögskola är intresserade av PlayDate är att Panic erbjuder fenomenala möjligheter att bygga egna spel.

För den som kan programmera finns SDK för både C och Lua.

För nybörjaren finns det webbaserade utvecklingsverktyget Pulp som gör det mycket enkelt komma igång och bygga egna spel.

Just Pulp och möjligheten prova sina egna spel direkt, antingen i emulator på dator eller genom att ladda ner dem på sin PlayDate, ger möjligheter till ett mycket effektivt lärande, även för nybörjaren.

(Vi älskar när vi kan medföra att lärandet blir praktiskt. Det ligger i skolans DNA. Den julklapp Malmö Yrkeshögskola delade ut till sina studerande 2021 hade ett liknande upplägg men PlayDate gör detta extra vackert.)

Nya affärsmöjligheter

Eftersom Malmö Yrkeshögskola fokuserar på lärande i de nya affärsmöjligheter som följer den snabba tekniska utvecklingen vill vi att fler ska börja skapa spel. För den som har för gamla programmeringskunskaper och behöver lära sig nytt, eller för den som är bättre på storytelling, dramaturgi, grafik, video och ljud, så kan PlayDate vara ett utmärkt sätt att komma igång.

Som den excentriske programmeraren Terry Davis konstaterade: “Write games, don’t play them”.


Vill du lära dig utveckla appar och mobila lösningar för både Android och iOS, sök nu till höstens Programmerare iPhone och Android där du får lära dig utveckla i de riktiga språken Kotlin från Jetbrains/Google och Swift från Apple.

Utbildningen är godkänd, kostnadsfri och ger rätt till studiemedel enligt CSNs villkor.

Läs mer på https://my.se/PIAxi


Enheter som PlayDate och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer för skolan, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®