Anckargripsgatan 3 i Malmö

Google vill så gärna…

Google excellerar inom allt fler områden. Datorer är nästan helt bortglömda, det är enbart mobiler som gäller och Google fyller dem med allt mer teknik.

Alla de stora techföretagen arrangerar sina årliga utvecklarmässor och i början av maj var det Googles tur med tredagarsarrangemanget I/O 2019. Traditionsenligt streamade Malmö Yrkeshögskola det inledande huvudföredraget till nästan 100 intresserade s­­om samlats för att höra visionerna, käka pizza och försöka få ihop en bingorad allt efter som olika buzz-words användes.

Vad som presenterades på Google I/O 2019 går att finna på många ställen så här kommer några reflektioner över vad som visades:

Vi är imponerade

Google excellerar inom allt fler områden. Datorer är nästan helt bortglömda, det är enbart mobiler som gäller och Google fyller dem med allt mer teknik. Googles assistent blir allt smartare och nu kommer det gå att konversera i realtid med mängder av kommandon i vanligt tal. Och utan att ens behöva säga ”Hey Google”. JARVIS från Ironman känns inte långt borta, se själv i filmen nedan:

Taligenkänning kan göras ”on-device”, alltså direkt i mobilen utan att skickas till Googles servers. Det gör att även egna videoinspelningar blixtsnabbt kan få korrekt textning. En utmärkt funktion för alla som inte vill ha ljudet på. De med nedsatt hörsel måste älska möjligheterna till ”live textning”av konversationer i realtid och även omvänt, att kunna skriva och få översatt till tal om man inte vill tala själv.

Häpnadsväckande resultat visades upp för de som hade talsvårigheter exempelvis de med multipel skleros, eller som inte kan tala överhuvudtaget, men som vill tala, eller kunna tuta när favoritlaget gör mål! Projektet kallas Euphoniaoch borde banne mig ge Google ett nobelpris.

Se videon om Euphonia nu. Seriöst, sluta läs nu och se videon nedan.

(Under fem år har Malmö Yrkeshögskola sökt tillstånd för utbildning i mobila lösningar inom hälsa och sjukvård. I fem år har vi fått blankt NEJ från Myndigheten för yrkeshögskolan. Det hade kanske inte blivit Euphonia, men fundera över vilka andra möjligheter som de studerande, patienter och brukare, företag och Sverige kanske missat på grund av alla dessa onödiga och omotiverade nej.)

PrisPressarPixel

Annars var det ett Google som så gärna vill framstå som ett konsumentföretag. Förvånansvärt lite nyheter för utvecklarna och förvånansvärt mycket produkter och försäljning från scen. Denna attitydförändring kanske bäst beskrivs med Duplex Web, som automatisk fyller i alla uppgifter vid ett köp, men där webbutvecklarna inte behöver göra några anpassningar av webblösningen. Tack Google för att vi inte ens behöver utveckla och uppdatera webbtjänster…

Men bäst av allt måste vara att Google gör en billigare version av sin flaggskeppsmobil Google Pixel 3, nu kallad 3a. Den nya varianten ska kosta $399, vilket är under halva priset mot andra mobiler med liknande prestanda. Det är en verkligt bra mobil för ett pris som i Sverige kanske hamnat under 5.000 kronor om den nu skulle sålts här. Se reklamen om Pixel 3a nedan, inklusive slängar åt Apple.

https://www.youtube.com/watch?v=vc7LlUtQgNw

Men även om Google gör några av värdens bästa mobiler lyckas de inte sälja mer av en ny modell än vad Apple kränger på en höstförmiddag. Kanske kommer Google lyckas sälja fler till hava priset, men de minskar också sina (och även andra licenstagares) möjligheter sälja dyrare mobiler och irriterar samtidigt de som köpt de dyrare modellerna. Google har nya breda samarbetsavtal med alla de stora amerikanska operatörerna (förutom AT&T), vilket gör att de kanske får iväg fler mobiler denna gång?

Den stora prissänkningen visar också hur högt Google värderar sin plats överst i pyramiden och hur gärna de även vill tvinga ner andras priser på mobiler, allt för att möjliggöra att fler lockas in i och använder sig av Googles tjänster, vilket i slutändan antas ska gynna Googles kärnaffär kring att sälja annonser till en allt mer specifik och korrekt målgrupp. (Och ja, Malmö Yrkeshögskola har beställt nya Pixel 3a till sina studerande, även till våra Content Managers.)

Google presenterade också nya Android Q, fylld av både egna innovationer och några som var hämtade direkt från iOS. En av de egna funktionerna möjliggjorde sömlös övergång mellan olika samt utfällda skärmar för de nya vikbara enheterna som av Google beskrevs som “nästa revolution”. Det är möjligt att det kommer så, men just nu lutar det mer åt fiasko just kring hur ömtåliga skärmarna blir. (Och ja, Malmö Yrkeshögskola har trots kvalitetsproblemen beställt tre olika vikbara till våra studerande. Självklart.)

En betaversion av Android Q (som även kallades för Android 10, just siffran 10 verkar vara poppis just nu) finns nu tillgängligt för ett tjugotal olika mobiler för den som vill testa. Vi älskar Android Q på Malmö Yrkeshögskola.

NESTa steg

Googles konsumentprodukter byter namn till NEST och en ny skärm för köket lanseras för $229 under namnet Nest Hub Max. Intressant att den med hjälp av kameran kan känna skillnad på vem som står framför och anpassa kalender och annan information som visas. Många känner sig troligtvis obekväma med en kamera som står på dygnet om i hemmet och därför fanns flera möjligheter stänga av kameran, inklusive en riktig strömbrytare på baksidan. Nej, jag skojar inte. (”Privacy” var ett av de mest använda inneuttrycken under föredraget, precis som på Facebooks utvecklarkonferens.)

Vi har tidigare beskrivit Google som ett bortskämt barn som efter ett tag tröttnar på leksaker och vill ha något annat. Nu verkar man ha tröttnat på Android Auto (även om man ”lovar” fortsätta utveckla) och satsar i stället på “Assistant In The Car” där den egna mobilen ställer sig i ett avancerat bil-läge med begränsad funktionalitet och stora knappar. Eftersom nya Google Assistant är så snabb, tror man förare hellre vill använda mobilen i bilen.

“Vision without execution is hallucination”

Inom vissa områden är Google odiskutabelt världsledande. Google ska ha all cred för att ha möjliggjort att två och en kvarts miljard människor över hela världen är uppkopplade via sina mobiler. Det är en fantastisk bedrift som inte varit möjlig om vi bara förlitat oss på Apple, Samsung och Nokia. (Om inte folk kivats så förbannat på Internet, borde Google även tilldelas Nobels fredspris för sina insatser.)

Men Google kämpar med sin huvudsakliga affär, att sälja annonser, vilket går allt trögare och kostar mer varje år. Googles försök satsa på andra områden har — hittills — finansiellt — inte lyckats. Det smärtar skriva detta, men att vara duktig i ny teknik är bara en av många pusselbitar som behövs. Ingenjörsdrivna företag som biltillverkaren SAAB, kompetenta verksamheter som Ericsson eller varför inte visionära Tesla, visar att det måste till försäljning för att det ska ge resultat. Det är också därför Microsoft idag drar ifrån och värderas långt högre än Google.

Apple må ligga efter tekniskt — men affärsmässigt, att producera, sälja och leverera ligger de ljusår före Google, vad gäller produkter och tjänster.

I vår värld är det utförande och inte ideer som räknas. Tyvärr.

Claes Magnusson
rektor
Malmö Yrkeshögskola

Transparens: Claes Magnusson äger en liten aktiepost i Google.