A11 BIONIC OCH ETT MAKALÖST PRESTANDALYFT

De första exemplaren av iPhone 8 har anlänt till Malmö Yrkeshögskola och även om vi som många andra inväntar iPhone X så ska inte iPhone 8 underskattas. Precis som iPhone X har iPhone 8 det nya superchippet A11 Bionic, true colors-skärm och en mängd andra förbättringar under den klassiska designen.

Det är ett makalöst prestandalyft. En mätning med Geekbench ger 4204 för singlecore och iPhone 8. Det är i samma nivå som årets modell av MacBook Pro 13″ (4320) och mer än dubbelt så snabbt som Samsung S8 (1966), Huawei P10 (1863) och nästan 2,5 gånger mycket välutrustade flaggskeppet OnePlus 5 (1687).

Och en mätning för multicore visar över 10000 för iPhone 8, markant snabbare än Samsung S8 (6492), Huawei P10 (5974) och hela 2,5 gånger snabbare än Google Pixel (3999), eller om ni vill, många gånger snabbare än en Dell XPS laptop med i5.

Samma hastighetsskillnad märks även på grafiksidan med 3DMark på över 62500 för iPhone 8 mot tidigare ledaren Samsung Note 8 med 39000. Även inom grafiksidan använder nu Apple egenutvecklade kretsar.

Apples strategi har sedan sekelskiftet varit att bli oberoende av andra företag som kan hindra eller sakta ner deras möjligheter.

Genom att skapa egna processorer slipper man konkurrera på samma villkor som alla andra mobiltillverkare. Apple kan gå sin egen väg och behöver inte släppa mobiler som bygger på samma innanmäte som alla andra “flaggskeppsmobiler”.

— iPhone 8 är en fantastisk mobil, men vi får se hur mycket den kommer sälja. Alla experter har sågat iPhone X som ska släppas om några månader med att den är alldeles för dyr. Vi misstänker att situationen är på väg att bli precis tvärt om, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola. Många kommer göra allt för att få tag på iPhone X och den kommer kanske inte finnas i tillräcklig volym förrän en bra bit in i 2018.

Det enda molnet på himlen är att Apple en gång tidigare försökte med egna processorer då de i mitten av 90-talet valde gå samman med IBM och Motorola för att satsa på RISK-processorer i stället för att välja Intel.

Det utlovade prestandaförsprånget uteblev helt, Apple upptäckte att de blev frånåkta och Steve Jobs, som markerade genom att fortsätta använda OpenStep på PC även som chef för Apple, tvingade igenom ett snabbt byte till Intel. Apple borde ha lärt sig en läxa och är idag ett av få företag som har resurser att kunna bygga egen mycket avancerad hårdvara.

Apple började designa egna processorer för 10 år sedan, strax efter bytet till Intel var genomfört. Konstruktionen av A11 Bionic påbörjades 2014. Oavsett vad vi tycker om iOS eller Android är det en mycket spännande och snabb teknisk utveckling vi kommer få följa de närmaste åren med allt mer kapabla mobiler, plattor, klockor, laptops och annat.

Den som leder får se®


Läs mer på

Toms Guide: www.tomsguide.com/us/iphone-8-benchmarks-fastest-phone,review-4676.html

Mashable: mashable.com/2017/09/14/inside-apple-a11-bionic-and-silicon-team/


Behöver du medarbetare som kan utveckla för iPhone och Android, maila 5-10 rader UTAN affärshemligheter till lia@remove-this.my.remove-this.se så skickar vi ut i våra klasser. Yrkeshögskolan är till för arbetslivet!


Enheter som iPhone 8 tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola my.se för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

News date menu

News tag menu