SNAP SPECTACLES PÅ MALMÖ YRKESHÖGSKOLA

Orka, säger Leo, och begriper inte alls hur vi gamlingar kan lägga ner så mycket tid, arbete och pengar på att sprida information. Med ett tryck på sidan av glasögonen spelar han in ett tio sekunder långt minne som via Snap Stories triggar hundratals kompisar över hela världen att ta del av och kommentera.

Och visst krånglar vi gamlingar till saker? Ska vi dela med oss av något tror vi att vi måste ha en blogg, kanske på ett CMS som WordPress på ett eget webbhotell med egen domän. Budskap ska formuleras, inlägg ska taggas, bilder ska beskäras och markeras med korrekt CC-licens, allt ska sorteras in i datumordning, redigering ska bli responsiv, länkar ska spridas och SEOas, kommentarer modereras och annonser motiveras.

Men i en ny värld befolkad av tweenies och uppåt gäller helt andra regler. Precis som Deeped Strandh och Sarah Larsson Bernhardt frågar i sin utmärkta podcast om superlive-livet och disposable media: ”Varför ska vi spara på saker som händer här och nu och är glömda imorgon?”

Snap Spectacles gör en enda sak och gör det magnifikt. Spelar in 10 sekunder video med ljud och överför till mobilen för direkt publicering i dina Snap Stories. That’s it. Glasögonen ser dessutom helt OK ut, i alla fall jämfört med töntiga Google Glass, och fodralet innehåller ett eget batteripack som kan ladda dina Spectacles flera gånger under dagen, om det skulle behövas.

För inte ens smarta glasögon kunde vi gamlingar göra på rätt sätt. Google Glass släpptes för tre år sedan, var extremt kraftfulla och tio gånger dyrare än Snap Spectacles. Men det spelar ändå ingen roll. Kidsen bryr sig noll om prestandajämförelser och funktioner som mest ändå verkar vara i vägen.

Orka, typ. Fakkit.

Det kan vara läge frigöra oss från det förutfattade och i stället lära av hur barn och ungdomar använder ny teknik på nya sätt.


Nu har våra studenter fått Spectacles som spelar in video direkt till Snap.

Enheter som Snap Spectacles tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att tillhandahålla absolut senaste teknik till våra studerande kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Deeped Strandhs och Sarah Larsson Bernhardts podcast finns på soundcloud.com/socialbydefault/inget-ar-for-evigt-om-superlive-livet-och-disposable-media

Mer information om Snap Spectacles finns på www.spectacles.com


PASSA PÅ!

Vill du lära dig göra appar och vara med i den mobila revolutionen och digitaliseringen av samhället? Sök i så fall till Avancerad Programmerare iPhone och Android på Malmö Yrkeshögskola på IDEON i Lund som börjar den 30 januari 2017. Sök direkt på my.se/#ansokan eller maila info@remove-this.my.remove-this.se eller ring 0200-210 999 för mer information.

Malmö Yrkeshögskola arbetar med tillväxtutbildningar, att hjälpa arbetslivet bättre tillvarata de nya affärsmöjligheter som följer med den snabba tekniska utvecklingen. Våra utbildningar är godkända av Myndigheten för yrkeshögskolan, avgiftsfria och ger rätt till studiemedel från CSN.

News date menu

News tag menu