Anckargripsgatan 3 i Malmö

Pixel 5 – Google börjar om?

Våra studerande på Malmö Yrkeshögskola har nu Pixel 5.

Google har sedan köpet av Android 2005 försökt få licenstagare att erbjuda allt bättre mobiler och inte som till en början halvfärdiga kopior av iPhone. Under 2010-2014 provade Google med Nexus-serien där olika tillverkare fick släppa prestigemobiler.

När inte detta fungerade skapade Google 2015 det egna märket Pixel och nu lanseras den femte serien med mobiler. Det är taiwanesiska HTC som tillverkat, ett samarbete som inleddes redan med skolans första android-mobil G1, som även såldes av HTC under namnet Dream.

– Fördelarna med Pixel-mobilerna är att de är ”rena” utan inlåsningar, anpassningar och skins från olika tillverkare samt att de alltid fungerar med senaste Android-version, i det här fallet Android 11, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Google har ett svårt uppdrag eftersom många tillverkare lever på försäljning i stor volym av billiga mobiler i mellanklass. Även om några försöker få ut en flaggskeppsmobil med unika prestanda varje år, är det inte dessa mobiler som ger omsättning och vinst. Ibland lyser irritationen hos Google igenom och precis som tidigare år förekommer inte benämningen Android på kartongen eller mobilen, inte ens vid uppstart av Pixel 5.

Men Pixel 5 har bra prestanda med en fantastisk OLED-skärm som klarar 90 Hz, men oftast är nedskruvad för att spara batteri. Processorn är en 765, 8 GB RAM och 128 GB minne är också tillräckligt men inget som skapar rubriker. Pixel 5 klarar också 5G men förvånansvärt nog inte 802.11ax för Wi-Fi 6.

Pixel 5 är Googles billigaste pixel-mobil och börjar säljas i USA om två veckor. Den finns i svart eller grönt och denna gång endast i en storlek med en 6″ skärm.

Analytikern John Gruber konstaterade för 10 år sedan att Apple är ”mer roll än rock”. Google vill rocka med ett banbrytande genombrott men har svårt rulla ihop en affär av det hela. Apple är tvärt om och lanserar något som få reagerar på, som en första iPhone utan 3G, utan video, utan MMS, men därefter börjar Apple, rulla, rulla och rulla. Fler och fler funktioner utvecklas och fler och fler produkter och tjänster knyts ihop.

– Google saknar den uthållighet som Apple uppvisar. Därför tror vi att Google nu startar om för att satsa på att ta fram fantastiska mellanmodeller för att visa upp och locka andra tillverkare att höja ribban och erbjuda allt bättre mobiler i det segment där Android nu utmanas av Apples billigare modeller, konstaterar Claes Magnusson. Pixel-mobilerna är favoriter bland våra studerande och de håller en finish som är i världsklass.

Pixel 5 kommer kosta $699 när den släpps i USA om några veckor och £599 i England där den redan rapporteras vara slutsåld. Pixel 5 kommer också säljas i Australien. Frankrike, Kanada, Tyskland, Irland, Japan och Taiwan. Inte heller denna gång verkar Google vilja sälja Pixel i Sverige. Tyvärr.

Just nu lär sig 105 studerande att bygga appar för iPhone och Android på Malmö Yrkeshögskola. 70 av dessa läser Affärsdriven Android-utveckling eller Affärsdriven iPhone-utveckling på distans och är färdiga sista veckan innan jul. 

35 studerande läser den längre utbildningen Programmerare iPhone och Android där de lär sig nativeutveckling för båda plattformarna, Swift för iPhone och Kotlin för Android. Dessa studerande har en LIA-period (praktik) på 20 veckor som börjar den 19 april, vilket är ett utmärkt tillfälle för dig som företagare att få in ny kunskap i din organisation.

Vill du erbjuda uppdrag, LIA-plats eller jobb, maila LIA@my.se så sätter vi dig i kontakt med våra studerande.

Nästa utbildning Programmerare iPhone och Android startar den 6 september 2021 och ansökan ska vara inne senast den 1 maj. Läs mer på http://my.se/PIA10 eller ring 0200-210 999 för mer information.

– – –

Enheter som Pixel 5 och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola och arbetslivet för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®