Anckargripsgatan 3 i Malmö

TeslaKIT för Swift

Med TeslaKIT kan studerande på Malmö Yrkeshögskola utveckla för uppkopplade bilar som Tesla.

Med TeslaKIT och andra lösningar för både iOS och Android kan studerande på Malmö Yrkeshögskola nu gräva ner sig i avancerade möjligheter med uppkopplade bilar som Tesla.

Applikationsprogrammeringsgränssnitt som TeslaKIT gör det möjligt att snabbt bygga appar för både iPhone och Apple Watch (men liknande finns även för Android) för att hämta information från bilen men även skicka inställningar, slå på övervakning, öppna, låsa och till och med autoparkera och fjärrstyra bilen att köra in eller ut från ett garage eller trång p-plats och samtidigt ge kommando att öppna garageporten.

— Utveckingen går allt snabbare. Det som var Science Fiction igår är snart vardagsmat i och med att allt fler biltillverkare följer i Teslas fotspår och koppar upp sina bilar, konstaterar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.

Tesla har ett åtkomligt API (Application Programming Interface) för alla sina bilar. Ett API är enkelt förklarat som en server som en användares app kan ställa frågor till eller ge kommandon och Teslas API skickar sedan dessa frågor och kommandon til den bil användarens app är ansluten till. Ett kommando som ”POST /api/1/vehicles/{bilens id-nummer}/command/honk_horn” gör att bilen tutar medan ”POST /api/1/vehicles/{bilens id-nummer}/command/door_unlock” låser upp.

När kommunikation med våra prylar flyttar till mobilen eler klockan, kan även andra delar av Apples eller Androids ekosystem användas, exempelvis snabbt kunna se elbilens laddning som en del av urtavlan, att styra genom röstkommandon (”Hej Siri, kör fram bilen!”) och kunna kopplas ihop med andra enheter som att öppna huset, tända belysning, börja spela musik.

– Vi kommer att se hur allt fler produkter blir ”smarta”, uppkopplade och kan styras allt enklare av konsumenter utan teknikkunskaper, vilket ger stora möjligheter, men innebär också problem och risker. Att arbeta med säkerhet och integritet blir en viktig del i våra studerandes kunskaper, säger Claes Magnusson. Och med nya lösningar som exempelvis openpilot och EON DevKit från Comma.AI kan även gamla bilar uppgraderas till att bli smartare.

– – –

Teslas API är inofficiellt och därmed odokumenterat, men Tesla verkar tillåta eller tolerera viss användning. Här finns en av många inofficiella guider:  https://medium.com/@jhuang5132/a-beginners-guide-to-the-unofficial-tesla-api-a5b3edfe1467 och här grunderna i Teslas API https://tesla-api.timdorr.com TeslaKIT finns på https://github.com/HamblinSoft/TeslaKit

För de studerande som vill gräva ner sig i Teslas API kan Malmö Yrkeshögskola tillhandahålla en Tesla Model 3 samt annan teknik för användning i utbildning, projekt och demonstrationer. Endast skarpa projekt, inte provkörningar… 🙂

Arbete med APIer samt REST och JSON i Swift och Kotlin men åven React, är en viktig del i många av de utbildningar vi sökt tillstånd för, som app- och mobilspelsutbildningar men även utbildningar inom logistik och ehandel, mobila lösningar inom hälsa och sjukvård, avancerad contentproduktion samt många andra förhoppningsvis kommande utbildningar.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet. Och tar våra studerande från 0 till 100 på 3.4 sekunder (vilket dock är en halv sekund långsammare än den fantastiska och skånska Koenigsegg Regera för 15 miljoner).

https://my.se/nyheter/teslakit-for-swift/