– Fortnites utspel har planerats under lång tid och handlar nog mer om politik än pengar…
Speltillverkaren Epic uppdaterade Fortnite till iPhone och Android och möjliggjorde köp direkt från sin egen butik utan att gå genom Apples App Store eller Googles Play Store.
Eftersom detta är emot reglerna, både hur uppdateringen gjordes och att kringgå betalningssättet, stoppade både Apple och Google nya försäljningar av spelet. De som redan laddat ner berörs inte.
Fortnite svarade direkt med att dels stämma Apple och Google, dels håna Apple med en reklamfilm baserad på Apples egna 1984, samt håna Google för sitt tidigare motto “Don’t be evil”.
– Det här är inget som har skett över en natt, det här har planerats ett halvår innan. Man har synkat detta med den pågående diskussionen om Apples och Facebooks och allas monopolsituationer i USA och kongressförhören som har varit, säger Malmö Yrkeshögskolas rektor Claes Magnusson i TT-intervjun och får medhåll av Björn Jeffery, aktiv inom mobilspelsbranschen och grundare av Toca Boca.
– Både i USA och i Europa finns det frågor just nu på en politisk nivå som handlar om ”är det här monopolistiskt”, ”är det här något vi borde bryta upp”? Jag ser det mer som ett politiskt inspel i den frågan. Snarare än att Epics egna beteende kommer driva på förändring för det tror jag inte att det kommer göra, konstaterar Björn Jeffery.
I intervjun poängterar både Claes Magnusson och Björn Jeffery att det finns flera aspekter av bråket som uppstått, bland annat frågan om vilket bolag som ska få ta del av konsumenternas användardata och hur den används, men också att företagen försöker positionera sig inför en framtid där spelbranschen har många fler distributionsplattformar än i dag. Båda nämner också kinesiska Tencents stora ägardel i Epic Games som en potentiellt försvårande omständighet i frågan.
Hela intervjun finns publicerad i många dagstidningar, bland annat Sydsvenskan men även utan betalvägg hos MSN.
Lär dig utveckla appar för iPhone eller Android
Nya korta och kostnadsfria distansutbildningar med rätt till studiemedel. Allt på distans. Utbildningsmaterial, utvecklarcertifikat (Apple) och försäljningplats (Google), plus Linkedin Learning och mycket annat ingår.
Vi startar 24 augusti. Några få platser kvar, ansök direkt på
Affärsdriven Android-utvecklare med Kotlin
Affärsdrivet iPhone-utvecklare med Swift
Välkommen till Malmö Yrkeshögskola!