Anckargripsgatan 3 i Malmö

472.000.000.000 beräkningar per sekund

För vissa moment får våra studerande en egen Jetson Nano som är en kortleksstor fyrkärnig ARM-dator med ett specialutvecklat 128-kärnors grafikkort från Nvidia med kapacitet processa en halv biljon flyttalsoperationer per sekund.

Malmö Yrkeshögskola arrangerar praktiska utbildningar i nya ämnen, bland annat inom maskininlärning. För att kunna göra detta krävs enorm beräkningskapacitet som normalt kräver mycket kraftfulla och dyra datorlösningar.

För vissa moment får våra studerande istället en egen Jetson Nano som är en kortleksstor fyrkärnig ARM-dator med ett specialutvecklat 128-kärnors grafikkort från Nvidia med kapacitet processa en halv biljon flyttalsoperationer per sekund.

– Kapaciteten i enheten är otrolig. Nvidia visar hur den klarar analysera upp till åtta samtidiga videoströmmar i full HD, alltså 240 bilder per sekund, säger en imponerad Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola. Jämförelsevis behöver en Tesla kunna analysera 2000 bilder per sekund för att bli helt självkörande, men Teslan kostar å andra sidan tusen gånger mer.

Jetson Nano har fyra USB3-portar, HDMI 2.0 och Displayport 1.3 samt Gigabit Ethernet. Enheterna på Malmö Yrkeshögskola innehåller dessutom 256 GB RAM, kameramodul samt hårdvara för att kunna styras trådlöst. Som operativsystem används Ubuntu och ramverk som TensorFlow och PyTorch fungerar direkt.

– Vi ser en utveckling som är häpnadsväckande, hur beräkningskapaciteten i barnens speldatorer skjuter i höjden med nyare grafikkort i jakten på allt mer uppslukande grafik. Men vi ser även hur tunna och batteridrivna enheter som iPad Pro nu har grafikprestanda motsvarande konsollspel som XBox One S och långt över de flesta av dagens bärbara datorer. Vi har absolut inte sett slutet av denna utveckling ännu, konstaterar Claes Magnusson.

– – –

Läs mer om Jetson Nano på https://developer.nvidia.com/embedded/buy/jetson-nano-devkit

Enheter som Nvidia Jetson Nano och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Maskininlärning är en viktig del i många av de utbildningar vi sökt tillstånd för, som app- och mobilspelsutbildningar med ML Kit (Android) och Core ML 2 (iOS) men maskininlärning ingår även i våra nya utbildningar kring logistik och ehandel, mobila lösningar inom hälsa och sjukvård samt många andra kommande utbildningar.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

my.se/nyheter/472000000000-berakningar-per-sekund/