Anckargripsgatan 3 i Malmö

ANDY RUBINS ESSENTIAL PH-1 NU PÅ MALMÖ YRKESHÖGSKOLA

ESSENTIAL PH-1 är en helt ny mobil. Topprestanda. Gedigen hårdvara. Fantastisk skärm. Den första i en serie med helt nya exklusiva mobiler, framtagna av en grupp om 30 personer under ledning av Andy Rubin, mannen som grundade Android. Det kan inte annat än bli bra.

Och nu har våra studerande på Malmö Yrkeshögskola tillgång till PH-1.

Andy Rubin kommer från WebTV-verksamheten som köptes upp av Microsoft, började arbeta med smarta mobiler kring sekelskiftet när ingen visste hur de skulle se ut. Grundade bolaget Android som blev tämligen snabbt uppköpta av Google som behövde en egen smart mobil. 2008 lanserades G-1 med ett tangentbord som kunde skjutas ut från mobilens baksida. Samma år som Apple lanserade iPhone 4, släppte Google den första egna modellen under det egna namnet Nexus One.

För några år sedan lämnade Andy Rubin Google efter att ha byggt upp ett otroligt system som gjort det möjligt för miljarder människor, fattig som rik, att kunna unna sig en smart mobil. Det ör ett globalt folkbildningsarbete helt i klass med Johannes Gutenberg och något som borde rendera Andy Rubin ett nobelpris.

Nu är Andy Rubin tillbaka med en egen smart mobil. ESSENTIAL PH-1 är den första i en serie av moderna enheter av absolut högsta klass.

— Med enbart 30 anställda har Essential fått ihop kanske androidvärldens häftigaste mobil just nu. Kvaliteten är fantastisk, enheten känns tungt exklusiv, den kantlösa skärmen otrolig och i princip all prestanda är på topp, konstaterar Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola som provkört PH-1 innan de studerande vid apputbildningen får ta över.

Men Andy Rubin har inga planer på att ta den nya mobilen till en massmarknad. “Det går het enkelt inte”, säger Andy Rubik i en intervju med Wired. Att tillverka produkter som innehåller avancerad spetsteknik är omöjligt, då det inte går att få tag på delar och tillverkning för stora serier. “We’re not for everybody. You know it’s going to be a little exclusive.”

En intressant trend är alltså att det går att få fram fantastiska produkter med få men fokuserade och skickliga medarbetare, kontakter i Shenzhen och mängder med riskkapital. iPhone togs fram av en grupp med 150 personer, isolerade från Apples verksamhet. OnePlus var 250 medarbetare när de släppte sin första mobil. Och Essential säger att deras kärngrupp består av 30 medarbetare.

— Om man inte behöver mer än några tiotals medarbetare och man kan göra det lönsamt utan att behöva satsa på massmarknader, hade det kanske inte varit en tokig affär för Ericsson att damma av varumärken och släppa prestigemobiler som Diavox Hotline för tuffare offentliga förhållanden? undrar en nostalgisk Claes Magnusson.


Läs mer om ESSENTIAL: www.essential.com

Visste du att Andy Rubin älskade robotar och fick därför smeknamnet ”Android” av sina kollegor på Apple när han i sin ungdom arbetade där som ingenjör?


Behöver du medarbetare som kan utveckla för iPhone och Android, som kan producera content snabbt och effektivt eller som excellerar inom mobil handel, maila 5-10 rader UTAN affärshemligheter till lia@my.se så skickar vi ut i klasserna. Yrkeshögskolan är till för arbetslivet.


Enheter som ESSENTIAL PH-1 tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola my.se för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.