Anckargripsgatan 3 i Malmö

Facebooks Ray-Ban Wayfarer på Malmö Yrkeshögskola

Se cool ut samtidigt som du tar foton och spelar in video, lyssnar på musik, pratar med vänner och dela allt direkt i Facebooks sociala mediekanaler.

Malmö Yrkeshögskola var tidiga med Google Glass, Instagram Spectacles och nu får våra studerande tillgång till Facebooks Ray-Ban Wayfarers som låter dig fotografera, spela in video, ta samtal och – givetvis – dela på Facebook.

Två 5MP-kameror (en för foto, en för video), två högtalare i bågarna, tre mikrofoner, touchkontroller samt en liten indikatorlampa för inspelning. Allt drivs av en Snapdragon-processor från Qualcomm som skickar över Bluetooth 5 och Wi-Fi 802.11ac till den speciella Facebook View-appen för redigering och publicering.

Ray-Ban Wayfarer Stories kostar $299 USD, alltså ungefär dubbelt mot vad ett par analoga Ray-Ban Wayfarer kostar. Allt levereras i en snygg ask som innehåller ett glasögonfordral med inbyggt batteri. De finns i två andra modeller och alla kan givetvis fås med slipade eller progressiva glas.

– Vi har skrattat åt försöken göra uppkopplade glasögon som inneburit man sett ut som en nörd. Facebook har däremot öppnat plånboken och valt samarbeta med de som anses vara coolast – speciellt för boomers, säger Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.

Ray-Ban har en nästan hundraårig historia och kommer från ett projekt där den amerikanska militären efterfrågade glasögon för bländade piloter. Det klassiska gröna glaset kallades ”ray-ban” (amerikanare älskar begripliga namn) och blev snabbt en favorit bland piloter.

Wayfarer, som är den modell Malmö Yrkeshögskola valt, kom 1956 och inspirerades av fenorna på dåtidens bilar. Wayfarer har varit med i filmer och serier som Blues Brothers, Risky Business, Breakfast Club och Miami Vice samt användes av musiker som Roy Orbison, Michael Jackson, George Michael, Rick Astley, Billy Joel, Madonna, Elvis Costello och självklart skådespelare som Jack Nicholson.

– Våra studerande fick tillgång till de första VR-hjälmarna redan under 90-talet, berättar Claes Magnusson, och sedan dess har vi följt utvecklingen. Malmö Yrkeshögskola var bland de första med att låta våra studerande testa och utveckla för Google Glass, Oculus Rift, Microsoft Hololens, Snap Spectacles och nu Ray-Ban Stories Wayfarer.

För att starta inspelning måste man säga ”Hey, Facebook” och därefter ge kommandon som ”take a photo”, ”record a video” eller ”stop recording”. En liten lampa tänds, men frågan är om det lugnar den som är orolig för att bli filmad. Däremot kan nog Ray-Ban Wayfarer vara ett coolare alternativ till en GoPro fastsatt på hjälmen i skidbacken, de är onekligen snyggare och smidigare.

– Vi är inte där ännu, men vi närmar oss ett större genombrott för smarta glasögon i kombination med en förstärkt virtuell verklighet. Då ska våra studerande vara där och erbjuda sina kunskaper för arbetslivet, avslutar Claes Magnusson.

– – –

Läs mer om Ray-Ban Storieshttps://www.ray-ban.com/usa/ray-ban-stories

Enheter som Ray-Ban Stories Wayfarer och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer för skolan, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet. Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®