Anckargripsgatan 3 i Malmö

Fantasin sätter inga gränser – men brist på visioner gör

Nu har de studerande på Malmö Yrkeshögskola fått de första mobilerna med vikbara skärmar.

— Oavsett hur denna marknad ser ut om några år, måste våra studerande kunna anpassa information, nyheter, kunskap, reklam och underhållning efter vad en enhet kan visa. Från att göra webbsidor läsbara på en 38 mm liten Apple Watch till allt mer högupplösta mobiler, läsplattor och datorskärmar, konstaterar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.

Royole FlexPai är den första vikbara mobilen ute på marknaden och har uppvikt en 7.8″ OLED-skärm med 1920×1440 i upplösning och 308 pixlar per tum. Den väger 346 gram vilket är ganska exakt dubbelt så mycket som en iPhone XS. Den drivs av en Snapdragon 855 med åtta kärnor och ska gå att mjukvaruuppgradera till 5G.

— Beroende på hur enheten hålls finns det en skärm på vänster sida, en på höger, en stor när enheten är uppvikt, kanske en på utsidan som Samsung arbetar med och kanske till och med en liten virtuell skärm på sidan när enheten är ihopvikt.

– Men alla dessa skärmar ska kunna ses stående eller liggande samt på rätt håll, annars blir det som när Mr Bean vänder på sina röntgenbilder hos tandläkaren. Det är en utmaning både vad gäller avancerad webbprogrammering med React och andra lösningar, som i nativeprogrammering med Swift/AppleUI och Kotlin, konstaterar Claes Magnusson.

Enheter som Royole FlexPai, kommande vikbara modeller från Huawei och Samsung och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®