Anckargripsgatan 3 i Malmö

FÖRFÖRISK RABBIT R1

Rabbit r1 är en charmerande liten självständig AI-enhet som kan se, höra, visa och berätta om det du vill och visar. Den är ständigt uppkopplad, antingen via eget SIM-kort eller genom Wi-Fi och drivs idag av en androdivariant och ChatGPT.

Tryck in knappen och ställ en fråga så svarar den genom ChatGPT, både med tal och med text. Tryck in knappen två gånger så startar kameran och du kan ställa frågor om vad som syns i bilden?

Rabbit r1 kostar $199 vilket bör bli strax under 3.000 kronor när den kommer till Sverige i höst, men väntelistan är lång. Enheten är förtjusande designad av svenska Teenage Engineering, helt i orange plast, väger bara 100 gram och har en 2,9-tums pekskärm.

— Den är så gullig att man glömmer bort att samma funktioner egentligen redan finns i din mobil, konstaterar Claes Magnusson. Det är dock viktigt ha i minnet att det egentligen bara är en liten enkel dator med en androidversion som via Wi-Fi eller eget SIM-kort är koppad till ChatGPT.

Den som vill lära sig mer, kan välja någon av de framtidsutbildningar som Malmö Yrkeshögskola erbjuder under hösten, exempelvis Modern Programutveckling med AI-stöd, AI-verktyg och metoder för framtidens klassrum och UX, digital tillgänglighet och AI.

Samtliga utbildningar på Malmö Yrkeshögskola är godkända, kostnadsfria och ger rätt till studiestöd. Alla kurser hålls på flexibel distans för dig som vill fräscha upp dina yrkeskunskaper samtdigt om du fortsätter jobba.

Att låta de studerande få möjlighet att leka med teknik som exempelvis Rabbit r1 kostar mer för skolan, men ger de studerande en extra bredd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.