Anckargripsgatan 3 i Malmö

FRAMTIDEN ÄR SMARTARE! DJI MAVIC PRO PÅ MALMÖ

Framtiden är smartare.

Vi ser hur system blir smartare, hur digitaliseringen tar sig in i allt fler branscher, allt fler yrken. Det är därför som de studerande på Malmö Yrkeshögskola får lära sig skapa appar och mobila lösningar för enheter som DJI Mavic Pro.

Oavsett om det är lantbrukare som vill övervaka sina grödor, säkerhetsföretag som vill kontrollera hustak eller något annat av alla nya användningsområden för kommersiell drönartrafik, styrs enheterna av specialskrivna appar som hanterar alltmer avancerad information för att fatta snabba och självständiga beslut.

Malmö Yrkeshögskola planerar tillsammans med Trafikflyghögskolan vid Lunds Universitet samt Folkuniversitetet att till hösten 2017 starta yrkeshögskoleutbildning till att bli kommersiell drönarpilot, efter önskemål från ett 20-tal företag och organisationer som initierat förslaget.

– Vår roll är att utbilda för att tillvarata och utnyttja den information stora som små drönare ger till piloten. En enkel konsumentdrönare som DJI Mavic har med sina fem kameror, avståndsmätning genom ultraljud och kraftiga processorer en kapacitet inte helt olik en självkörande Tesla. Våra studerande kan därmed få nyckelroller i att utveckla för helt nya möjligheter med drönare som styrs av AI-liknande lösningar, konstaterar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.

Förutom apputveckling innehåller utbildningen även flygteori och flygträning samt juridik, försäkringar, etik, lagar, regler med mål att samtliga studerande ska få de tillstånd som krävs.

– Det är många företag som oroas av nya och förändrade krav, vilket är precis vad våra studerande kommer att behärska, säger Michael Johansson, prefekt på Trafikflyghögskolan.

Myndigheten för yrkeshögskolan lämnar besked i januari om utbildningen som i så fall startar i augusti 2017. För mer information, kontakta michael.johansson@tfhs.lu.se eller claes@my.se

– Kunskaperna kan i framtiden givetvis även användas vid utveckling av system för andra former av självkörande enheter. Så snabbt som arbetslivet intresse och behov utvecklas, är jag inte förvånad om vi om några år utbildar utvecklare/piloter för en mängd andra självkörande enheter som lastbilar, taxi, personbilar, båtar och andra helt nya leverans- och transportenheter, avslutar Claes Magnusson på Malmö Yrkeshögskola. Tillgång till sådan praktisk kunskap kommer möjliggöra att många företag får möjlighet tillvarata nya affärsmöjligheter, vilket skapar nya produkter, ny försäljning, attraktiva jobb och välfärd.


Vi ska bli ett TOP GUN för de bästa av de bästa drönarpiloterna.

Enheter som DJI Mavic Pro tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att tillhandahålla absolut senaste teknik till våra studerande kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.


Läs mer om Trafikflygtrafikhögskolan vid Lunds Universitet på www.tfhs.lu.se

Läs mer om Malmö Yrkeshögskola på my.se


PASSA PÅ!

Vill du inte vänta lära dig göra appar? Sök i så fall till Avancerad Programmerare iPhone och Android på Malmö Yrkeshögskola på IDEON i Lund som börjar den 30 januari 2017. Sök direkt på my.se/#ansokan eller maila info@my.se eller ring 0200-210 999 för mer information.

Malmö Yrkeshögskola arbetar med tillväxtutbildningar, att hjälpa arbetslivet bättre tillvarata de nya affärsmöjligheter som följer med den snabba tekniska utvecklingen. Våra utbildningar är godkända av Myndigheten för yrkeshögskolan, avgiftsfria och ger rätt till studiemedel från CSN.