Anckargripsgatan 3 i Malmö

Gatukorsning

Som en korsning mellan en surfplatta och en e-boksläsare. Bättre kan nog inte EeWrite E-Pad beskrivas.

Den är tunn, elegant och snabb med en processor med hela tio kärnor (deca-core). Den har Androids alla möjligheter men med samma typ av skärm som på Amazons läsplattor – alltså högupplöst med gråskalor som gör att den är fullt läsbar i starkt solsken och med bakgrundsupplysning även på natten.

Skärmen har Wacom-teknik och med den medföljande pennan går det snabbt rita eller skissa direkt på PDF-dokument eller i anteckningar. Vänd snabbt på pennan för att sudda. Men som alla e-INK-skärmar är den seg att uppdatera och glöm Netflix och Youtube. Ljudet är däremot OK och det går koppla till det mesta, från SIM-kort för 4G via Wi-Fi och Bluetooth till mer utrymme med MicroSD och tillbehör via USB-C.

Den 10 tum stora skärmen har sina fördelar i läsbarhet på samma sätt som i andra läsplattor, men också att batteritiden uppges ska vara kring en vecka, vilket kan ha sina fördelar för de som är på resande fot. Dock drar funktioner som 4G en hel del batteri, men det gör det ju även på en iPad.

Enheten kommer med två år gamla Android Nougat, men å andra sidan är det en riktig Android med Google Play Store och allt, vilket utvecklingsenheter av detta slag absolut inte brukar ha. Priset ligger kring $400, alltså nästan hälften av iPad 10″ med penna och fordral för 7.000 kronor.

Jämfört med en ny och fullutvecklad iPad med fantastisk skärm känns dock EeWrite E-Pad dyr. Men jämfört med en nedlåst Kindle Oasis läsplatta för 3.500 kronor känns den som ett mycket roligare val med större skärm och fantastiskt mycket fler möjligheter.

– – –

Enheter som EeWrite E-Pad och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola och arbetslivet för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®