Anckargripsgatan 3 i Malmö

Generaldirektören på besök hos Malmö Yrkeshögskola

Myndigheten för yrkeshögskolans nye generaldirektör Magnus Wallerå besökte Malmö Yrkeshögskola och fick träffa både nuvarande och tidigare studerande, ledningsgrupp, arbetsliv och samhällsorganisationer.

– Förutom att presentera Malmö Yrkeshögskola, passade vi på att skicka med tre önskningar om framtidens yrkeshögskola, berättar skolans rektor Claes Magnusson.

  • Se framåt. Lösningen till morgondagens problem finns aldrig i gårdagens lösningar. De studerande ska ha rätt kunskap den dag de tar examen, inte vad som statistiskt gällde för 5-8 år sedan. Detta är av största vikt, inte enbart för yrkeshögskolan utan även för Sveriges utveckling inom ny teknik och AI.
  • Se multikompetens. Släpp yrkes- och utbildningsnomenklatur. Utbildningar kring ny teknik får inte förbehållas de med teknisk bakgrund. Digitalisering och AI påverkar alla branscher och yrken och då måste alla få en rättvis möjlighet ta del av dessa kunskaper.
  • Se utbildningsformens särart och glöm inte små och innovativa anordnare som driver på framåt. Undvik satsningar som är skrivbordsprodukter framtagna av konsulter utan någon relation med arbetslivet.

Förskolepedagogen Ove Klintman berättade om sin resa genom Malmö Yrkeshögskolas utbildning för att utveckla appar för iPhone och Android till att med några klasskamrater bygga förskoleappen Tyra. Appens populäritet beror mycket på att Ove Klintman genom sitt arbete och sin domänkunskap väl känner till det exakta behov som vårdnadshavare och skola har vad gäller en sådan app.

Yrkeshögskolan kommer växa snabbt de närmaste åren eftersom politiken ser att vårt arbete fungerar och ger resultat. En viktig faktor är att arbetslivet verkligen är med, initierar och påverkar för att bevara utbildningsformens unika särart och goda resultat, avslutade Claes Magnusson och tackade generaldirektören samt studerade, ledningsgrupp och företrädare för arbetsliv och samhälle i Malmö och Lund som deltog.

Bild (överst): Generaldirektör Magnus Wallerå med Ove Klintman som utvecklat förskoleappen Tyra.