Anckargripsgatan 3 i Malmö

Google uppfostrar branschen

Nu har de studerande på Malmö Yrkeshögskola fått de första Google Pixel 3a att använda i demonstrationer och presentationer.

Flaggskeppsandroiden 3a för under halva priset

Google Pixel 3a (notera lilla ”a” i namnet) är en mobil med nästan samma höga prestanda och avancerade funktioner som den tidigare Google Pixel 3 – men till mindre än halva priset! Ett utmärkt tillskott till de mobiler de studerande på Malmö Yrkeshögskola har tillgång till.

I de länder som Google Pixel 3a säljs kostar den $399, vilket här hemma troligtvis skulle blivit 4.995 kronor.

Trots att 3a är jämförbar utrustnings och prestandamässigt, ligger den prismässigt på halva priset av de så kallade flaggskeppsandroiderna. Till och med nya OnePlus 7 verkar bli kring 1.500 kronor dyrare än Pixel 3a. Den jämförbara iPhone 8 är 2.500 kronor dyrare, trots sämre kamera och skärm.

— Vi borde hylla Google och att de gjort det möjligt för en tredjedel av jordens befolkning skaffa sig en smart mobil, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola och påminner om att det gäller mobilen men också alla de tjänster som krävs.

Med introduktionen av Google Pixel 3a behålls hög prestanda och en exceptionellt bra kameralösning, men priset pressas rejält – inte bara för de egna produkterna utan indirekt även för andra tillverkare. Redan 2010 släppte Google sin första mobil Nexus One som på samma sätt visade vägen för alla andra tillverkare och tvingade upp kvaliteten.

— Google uppfostrar branschen till att fortsätta utveckla och samtidigt hålla ner priserna, konstaterar Claes Magnusson. Det finns säkerligen tillverkare som inte jublar över Googles prissättning, men de har inget alternativ utan måste följa med och erbjuda premiummobiler även i detta prissegment.

Google Pixel 3a har samma exceptionellt goda kameralösning som storebror Pixel 3, med nattfotografering och allt, den har en bra OLED-skärm som visar klocka och annan information även när den är släckt och den fungerar utmärkt med Android 10 (Q) och alla nya funktioner. Det som Google har skurit ned på är lite långsammare processor (märks inte), den kan inte ladda trådlöst och den är inte lika vattentät som andra mobiler idag.

— En av de absolut viktigaste funktionerna idag är kameran och Pixel 3a tar rent otroliga kvälls- och nattfotografier, vilket många säkerligen hellre kommer prioritera än trådlös laddning, speciellt när Google lovat uppåt 30 timmar batteritid, konstaterar Claes Magnusson.

Så oavsett hur det går med Googles egen försäljning av Pixel 3a kommer Google ha stakat ut en ny väg för andra tillverkare; Att inte längre kunna komma undan med sämre skärm och sämre kamera på de billigare mobilerna.

Även Apple kommer så småningom behöva erbjuda en bättre mobil i denna prisklass, vi gissar på en mindre modell av iPhone Xr.

– – –

Enheter som Google Pixel 3a och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer, både inom apputveckling som inom Content Management och Content Production.

Google Pixel 3a ger dig tveklöst mest mobil för pengarna om du bor där den säljs, just nu enbart i Australien, Frankrike, Indien, Irland, Italien, Japan, Kanada, Singapore, Storbritannien, Taiwan, Tyskland och USA.

Trots detta har Malmö Yrkeshögskola dessa mobiler till våra studerande då vi anser det vara viktigt de får tillgång till och möjlighet arbeta med senaste teknik och sådan teknik många människor kommer använda. Det kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

my.se/nyheter/google-uppfostrar-branschen/