Anckargripsgatan 3 i Malmö

Grattis Bill Mårtensson!

Vår lärare i Kotlin uppmärksammas av Jetbrains!

Bill Mårtensson är huvudlärare hos Malmö Yrkeshögskola för utbildningar inom apputveckling och var en av de första att förespråka Kotlin, det nyutvecklade programspråk som Google bytte till 2017 för utveckling av appar till Android. Malmö Yrkeshögskola följde Google och bytte omedelbart från Java till det långt mer moderna och smidigare Kotlin som nu gäller som Googles förstahandsval.

Precis som Apples moderna programspråk Swift är Kotlin öppet och fritt, vilket innebär att utveckling av språken går snabbt. I sin verksamhet fokuserar Bill Mårtensson på Kotlin Multiplatform Mobile vilket möjliggör samtidig nativeutveckling och koddelning inte bara mellan Android- och iOS-enheter utan även för macOS, watchOS, tvOS, Windows, Linux och WebAssembly.

– Kotlin är ett praktexempel på hur yrkeshögskolan bör fungera, vi ska inte fastna i gamla kunskaper bara för att det är bekvämt och praktiskt. Våra studerande ska vara rustade med de senaste kunskaperna – även om det kräver mer av våra lärare och oss som anordnare, säger Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.

Jetbrains, som utvecklat Kotlin är världsledande på programmeringsverktyg. Nu visar de upp Bill Mårtensson och hans malmöbolag Magic Technology bredvid NetflixVMware och Autodesk som valt samma strategi som Bill Mårtensson och Malmö Yrkeshögskola.

Malmö Yrkeshögskola var först med yrkeshögskoleutbildning i Kotlin och sedan förra året även först med kortare upskill-utbildning inom yrkeshögskolan för de programmerare som vill växla upp från äldre programmeringsspråk som Java.

Malmö Yrkeshögskolas ledningsgrupp svarar för ett systematiskt kvalitetsarbete och en kontinuerlig utveckling av utbildningsplanen för att våra studerande ska ha de kunskaper arbetslivet efterfrågar den dagen de tar examen.

– – –

Jetbrains skriver om Multiplatform här https://kotlinlang.org/lp/mobile/case-studies/

Och om Bill Mårtensson och Magic Technology här
https://kotlinlang.org/lp/mobile/case-studies/magic-technology

Bill Mårtensson på Linkedin
https://www.linkedin.com/in/billmartensson/

Nästa utbildningsmoment i Kotlin startar efter nyår och är en del i vår populära yrkeshögskoleutbildning Programmerare iPhone och Android. Alla platser är redan tagna i denna utbildning, men det kommer en ny chans i september 2021.

Läs mer och anmäl dig på https://my.se/pia10