Anckargripsgatan 3 i Malmö

HELLO BARBIE – INTERNET OF TOYS

För några hundralappar kan ditt barn få nya Hello Barbie i någon av de tre varianterna, blond, mellanblond eller mörkhårig.

Det intressanta är att Hello Barbie är sprängfylld med ny teknik, en avancerad mikrokontroller kombinerad med en wifimodul för 802.11N, flashminne samt ljudprocessor med mikrofon och högtalare. Allt detta eftersom en av de främsta önskningarna från barn över hela världen tydligen är att kunna prata med sin docka. Prata och få svar, helst smarta svar.

Hello Barbie lyssnar på vad barnet säger, skickar informationen till servers i USA som analyserar och ger omedelbart ett riktigt bra svar. Dialogen sparas dessutom för att kunna ge ännu bättre svar framåt. En diskussion en dag kan resultera i mer utförliga och anpassade svar vid en senare konversation. Hello Barbie minns att barnet tidigare berättat att det gillar fotboll eller hatar grönsaker och kan använda detta i ett svar några veckor senare. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Nästan obehagligt bra.

Allt detta bygger på att Hello Barbie är fylld med avancerad elektronik som använder hemmets nätverk för att skicka till och från sina servers i USA. Eftersom lösningen bygger just på molnteknik, och alltså inte ligger i den enskilda dockan, blir resultatet långt bättre och för barnet helt i klass med SIRI eller Google Now som vi är vana vid från våra mobiler. Det är en fantastisk leksak, att få svar, riktigt smarta, interaktiva och personliga svar, från en docka man leker med och där dockan vet mer och mer allt eftersom tiden går.

Men häri ligger också problemet.

Allt som barnen pratar med dockan om sparas och analyseras av servers kontrollerade av en av världens största leksakskoncerner.

Vad kan gå fel, typ? Massor.

Att materialet gås igenom och analyseras borde vi alla begripa (speciellt vi som har Googles GMail-konton där varenda brev gås igenom efter ledtrådar som används för att sälja oss till Googles annonsörer). Frågorna blir många. När kommer en hamburgerkedja köpa in sig i svaren så att Hello Barbie börjar göra reklam om barnet säger att det är hungrigt? Eller varför inte reklam för andra leksaker? Om barnet berättar om svårigheter eller sjukdomar, kommer detta säljas till försäkringsbolagen? Vad händer om ett barn berättar om övergrepp? Är det lika intressant för Mattel lyssna då? Och agera? Och vilket är deras ansvar om de inte agerar? Systemet har dessutom en funktion för att sända kopior på alla förtroliga diskussioner som ljudfiler till föräldrarnas email, vilket inte heller stämmer överens med den syn många av oss har på respekt för barnens integritet.

Mattel – och ToyTalk som gjort systemet – förnekar att det finns några planer på att sprida eller sälja informationen men Hello Barbie nog bara en förvarning om vad som kommer.

Alla våra barns leksaker kommer att bli datorer som det går att leka med, precis som vår mobil numera är en dator som det går att ringa med och att vår TV håller på att bli en dator som kan visa nyheter och underhållning. Digitaliseringen slår igenom på alla fronter, inklusive vårt hem och hela vägen in i det mest privata. Hello Barbie och andra enheter hemma kan dessutom utsättas för intrångsförsök, inte bara från ondsinta grannar som snokar i våra glatt spridda trådlösa nätverk, utan också möjligheten hacka information lagrade i servehallar runt om i världen. Eller varför inte ge en hackad docka till ett politikerbarn, en docka som avlyssnar familjen dygnet om och sänder till helt andra servers än Mattels.

Är uppkopplade leksaker något vi så småningom kommer acceptera?

Ja. Om vi inte vill tillbaka till målade träklossar från Bröderna Ivarsson i Osby, så får vi acceptera att allt som kan kopplas upp kommer kopplas upp. Tekniken blir allt mer kraftfull till allt lägre priser. Idag kostar en avancerad dator som Raspberry Pi Zero mindre än en serietidning. Nya standards kommer slå genom och göra det enkelt för tillverkare att integrera ny teknik i sina produkter och tjänster. Ekosystemen för våra enheter blir allt bättre och det blir allt enklare ta fram just nya uppkopplade enheter eftersom vi redan har bredband hemma, tillgång till 4G, LTE, Bluetooth och andra uppkopplade enheter.

Om vi löser integritetsproblemet, vilket barn skulle inte vilja ha en docka eller kramdjur som barnet kan prata med?


Arbete med Internet of Toys, kunskaper om Brillo, Weave ochs HomeKit, samt laborationer med hårdvara som Hello Barbie tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Samt i detta fall även ledningsgruppsledamöter och arbetslivsrepresentanter.

Det kostar mer, men ger både representanter och studerande extra tyngd i sitt kunnande vilket ökar deras värde i arbetslivet.

För information om projektarbeten och arbetsplatsförlagd utbildning (LIA), maila till info@my.se eller ring 0200-210 999. Vill du sitta i någon av våra ledningsgrupper, hör av dig till marie@my.se