Anckargripsgatan 3 i Malmö

Homo Linslusis

Våra studerande har nu några av Googles senaste ö̶v̶e̶r̶v̶a̶k̶n̶i̶n̶g̶s̶k̶a̶m̶e̶r̶o̶r̶ hemautomatiseringsenheter att laborera med. Google Nest Hub Max är namnet på senaste enheten att placera i kök, vardagsrum eller sovrum för att hantera uppkopplade lampor, musik, flygbiljetter och annan viktig information och underhållning.

Google Next Hub Max ska kunna användas av hela familjen där enheten avgör VEM det är som ger ett röstkommando och att svaret på den 10″ stora skärmen och de kraftfulla högtalarna anpassas för denne. Exempelvis hur lång tid det tar att köra till jobbet, där informationen skiljer beroende på vem i hushållet som frågar? Detta är en funktion som kommer i allt fler röststyrda enheter.

Men i Google Nest Hub Max finns en inbyggd videokamera som också kan skilja mellan familjens medlemmar. Genom att stå framför enheten kan den byta till rätt information, rätt bilder eller kalender att visa, rätt spellista i Spotify och annan anpassad information. Och när nästa familjemedlem går förbi, byts informationen ut för att passa till denne.

— Som vanligt är det enastående tekniska lösningar från Google, men man bör samtidigt vara medveten om att man släpper in världens ledande reklam- och annonsföretag i sitt hem, sitt kök, sitt sovrum med kameror och mikrofoner som alltid är påslagna, alltid lyssnar och alltid tittar, varnar Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Visst går det att stänga av kameran, Google har till och med placerat en fysisk brytare baktill på skärmen för att stänga av kameran eftersom man är mycket väl medveten om folks oro. Men samtidigt förlorar användaren många av funktionerna som ju skulle underlätta, plus andra möjligheter som att med sin mobil utifrån kunna övervaka eventuella husdjurs hemliga liv.

— Det är möjligt vi med tiden kommer att vänja oss vid att andra hela tiden smygläser vår dagbok som en slags betalning av den avancerade teknik och de avancerade lösningarna vi så gärna vill ha och använda oss av, konstaterar Claes Magnusson.

– Det är inte länge sedan nummerpresentation infördes med det ramaskri som följde. Det var ingen hejd på hur den nya tekniken skulle förstöra våra liv. Men 20 år senare svarar vi knappt på samtal där vi inte ser vem som ringer. Samma sak med positionering som för alla över 40 känns skrämmande men som är en uppskattad huvudfunktion för alla tweens med Snapchat, menar Claes Magnusson.


Enheter som Google Nest Hub Max och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®


my.se/nyheter/homo-linslusis/