Anckargripsgatan 3 i Malmö

KORSBEFRUKTNING GER NYA MÖJLIGHETER

Att prata med sin mobil har fungerat på bred front sedan Apple introducerade SIRI 2011 tätt följd av Google Now, Microsoft Cortana, Amazon Alexa, Samsungs Bixby och andra.

Tekniken har sedan flyttats ut till HomePod, Google Home och en uppsjö av snacksaliga hemmaenheter från Amazon, där våra studerande nu laborerar med Amazon Firestick i TV, Amazon Echo Show för videosamtal och Amazon Echo Look för att ta selfies och jämföra klädstil varje morgon.

Och nu rasar det in produkter där Amazons röststyrning Alexa vävts in, exempelvis i den lilla radion Triby som kan spela upp tusentals streamade radiostationer och egen musik via Bluetooth och Spotify Connect.

Dessutom kan Triby användas som högtalartelefon. Barnen får förprogrammerade knappar för att med ett tryck ringa föräldrar eller släktingar – eller tvärtom bli uppringda.

Vänner kan också skicka små meddelanden, teckningar och emojis direkt till den inbyggda skärmen. Vid varje sådant meddelande fälls en liten gul flärp ut på sidan för att markera.

— Det är just korsbefruktningen av ny teknik vi studerar, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola. Hur traditionella produkter och tjänster kan utvecklas. 

Det vi ser nu är bara början, alla produkter, oavsett bransch, kommer få massivt utökad funktionalitet tack vare korsbefruktningen inom den snabba tekniska utvecklingen.

Ett litet företag som Triby hade aldrig kunnat göra detta på egen hand, men genom att använda teknik och plattformar från i det här fallet Amazon och Spotify samt kommunikation som Wi-fi och Bluetooth, appar i användarnas mobiler och andra byggstenar blir det hela en billig konsumentprodukt med helt ny funktionalitet.

Andra fördelar är fantastisk batteritid samt stora magneter på baksidan för att fästa enheten på närmaste kylskåp eller whiteboard.

Kommunikation är också en viktig del i Google Home som nu erbjuder kostnadsfria högtalartelefonsamtal över hela USA samt Amazon Echo Show med sina fria videosamtal även kan ställas in för autosvar, d v s slå igång videosamtalet direkt om det är en i förväg godkänd släkting som ringer för att kolla att allt är väl.

(Artigt nog blurrar Amazon Echo Show bilden några sekunder så släktingen hinner dra på sig sin morgonrock innan dennes lekamen streamas ut till resten av familjen.)

Utbudet av produkter som fungerar med Amazons Alexa är enormt, från radio, TV, dörrlås, termostater, lampor, dammsugare, takfläktar till bevattningssystem för trädgårdar och garagedörrar.

Vilka nya produkter vill du se utvecklas de närmaste åren? Vilka skulle du själv kunna bygga – med hjälp av några av våra duktiga studerande?

Skicka ett email till lia@my.se så kommer du i kontakt med våra studerande för projekt eller LIA (arbetsplatsförlagd utbildning).

Läs mer på:

www.invoxia.com/triby/

www.amazon.com/Amazon-MW46WB-Introducing-Echo-Show/dp/B01J24C0TI

www.amazon.com/Echo-Hands-Free-Camera-Style-Assistant/dp/B0186JAEWK

www.amazon.com/alexa-smart-home/b?node=13575751011


Enheter som Triby, Amazon Echo Show och Echo Look tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola my.se för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att tillhandahålla senaste teknik till våra studerande kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.