Anckargripsgatan 3 i Malmö

Krönika: Evigt paranoid

För den som har kunskap erbjuder Pine64 fantastiska möjligheter installera valfri Linux, men…

Att alla människor på jordklotet är ständigt uppkopplade genom en liten bärbar enhet som dessutom glatt rapporterar position, intresse och aktiviteter har snabbt gått från att vara en dröm för företag, organisationer och stater till att nu bli verklighet.

I den 50 år gamla romanen ”En vacker dag” beskriver författaren Ira Levin hur alla medborgare utrustats med en uppkopplad armlänk som gör att dörrar öppnas – eller ej, att man får mat – eller inte, att man får ta nya pennor och suddgummin – eller inte. Något jag tänker på varje gång jag sträcker fram min arm för att blippa min AppleWatch i kassan på ICA.

Det är ett fåtal företag äger dessa kontaktytor. De tre-fyra största är amerikanska. Längre ner på topplistan kommer ett antal företag som i alla fall indirekt verkar under kontroll av en av världens största diktaturer. Men ingen av dessa företag kommer bita den hand som föder dem och vi är redan inne i en matrix-värld där vartenda steg vi tar följs, registreras, analyseras och säljs till högstbjudande annonsör, skatteverk eller diktator.

(Om någon oroar sig för att dricka havremjölk, kan vi konstatera att Blackstone vars Blackstone Financial Management blev till Oatly-ägaren Blackrock, nyligen också köpte Ancestry och därmed blev ägare till fler än 18 miljoner DNA-analyser, kopplade till namn, adress, email och mobilnummer. Du som gjort ett DNA-test kan nu notera att Blackrock ansåg din DNA vara värd 2.500 kronor.)

Kaliforniaföretaget Pine Microsystems startades för att utveckla datorer och mobiltelefoner där användaren själv kan välja operativsystem. Nästan 20 olika varianter av Linux finns tillgängligt för att driva deras mobiltelefoner. Tanken är att öppna möjligheter för användare – kunniga användare – att installera egna, öppna och fria programvaror.

Detta gäller de som är kunniga och bevandrade i Linux. Därmed har mobiltelefoner från Pine64 – om vi ska vara ärliga – inte någon chans bli en kommersiell framgång, men de är ändå en viktig del i vår framtidsbevakning på Malmö Yrkeshögskola.

En mobil från Pine64 har mediokra prestanda, halvdan kamera och som marknaden ser ut idag måste den som alla andra mobiler bygga på kinesisk-tillverkad hårdvara, vilket givetvis innebär en risk.

Våra exemplar skickades direkt från Shenzhen vilket kan vara ett problem för den riktigt paranoide användaren. Pine Microsystems har under året förvandlats från ett amerikanskt företag till Pine Store Limited som är ett företag i Hong Kong och som därmed lyder under kinesiska lagar. Det är få företag idag som kan kontrollera om det smugits in någon extra kod i processorer och annat och riktigt fri och öppen hårdvara existerar inte idag.

Men den som bortser från hårdvaran och har kunskaper att laborera med fri och öppen programvara har med Pine64 fantastiska möjligheter installera nästan vad de vill och vilken linuxdistro de vill, inklusive en multibootversion med tretton olika distros i ett paket.

Unikt är också de sex inställningar som kan ändras när man tar bort bakstycket. Här finns riktiga dipswitch-brytare för att slå på eller stänga av modemet (för att kunna ringa och surfa via 3G/4G), wifi/bluetooth, mikrofon, bakåtriktad kamera, respektive framåtriktad kamera samt hörlursuttaget. Allt för den som är ständigt paranoid.

Oavsett vad vi väljer för vår uppkoppling så står alternativen idag mellan vilket av de större företagen du tror du kan lita på. En märklig situation då vi i vanliga fall förlitar oss på våra nationalstater, politiker och domstolar att beskydda oss och reglera hur olika aktörer får bedriva affärer.

Men det gäller att inte bli allt för digitalt paranoid. Tecknaren Randall Munroe visar i en av sina serier om hur kryptonördar drömmer om att behöva bygga ett extremt datakluster för miljoner för att kunna knäcka upp en krypterad dator. Men visar i den andra rutan hur det oftast går till i verkliga livet;

Prygla honom med den här femtiokronors skiftnyckeln tills han avslöjar sitt lösenord”.


Claes Magnusson
rektor

– – –

Enheter som Pine64 och annan teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®

– – –

Mer om Pine64 på https://www.pine64.org och mobilen https://www.pine64.org/pinephone/