Anckargripsgatan 3 i Malmö

Malmö Yrkeshögskola en av de första godkända av Apple

Vi är godkända för Developer Transition Kit för att utveckla appar för Apple Silicon.

På Apples utvecklarkonferens WWDC introducerades en mängd nyheter som kommer påverka utveckling och användning av iPhone, iPads och Mac under lång tid framöver. Bland annat byter Apple processorer i sina datorer, från Intel till vad som benämns som Apple Silicon.

Malmö Yrkeshögskola är en av de första skolor i världen som godkänts för att kunna arbeta med utveckling kring dessa nya möjligheter.

–Det är oerhört spännande, inte bara med nya funktioner i iOS 14 som Widgets och AppClips som vi nu uppdaterar våra utbildningsplaner med, säger Bill Mårtensson, huvudlärare inom apputveckling. SwiftUI, Catalyst och de nya möjligheterna att köra iPhone- och iPad-appar direkt i datorn öppnar nya möjligheter.

Förutom utbildningen Programmerare iPhone och Android har Malmö Yrkeshögskola även sökt korta utbildningar i bland annat Swift och maskininlärning där man inväntar beviljande från Myndigheten för yrkeshögskolan.

–Apple ogillar att vara i händerna på andra leverantörer och har konsekvent de senaste tolv, tretton åren försökt göra sig fria från andra för att själva kunna råda över sin egen framtid. Detta har för mobilerna visat sig vara en utmärkt strategi och Apples billigaste mobil har idag en processor snabbare än vad som finns i de dyraste mobilerna från konkurrenterna, konstaterar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola. Och eftersom det är Apples egen processor kan konkurrenter inte enkelt beställa samma processor.

Apple planerar nu göra samma byte i sina datorer, från traditionella Intel-processorer Intel, till egna ARM-baserade som kallas för Apple Silicon. Målet är att de nya processorerna ska bli långt mer kraftfulla men samtidigt strömsnåla och effektiva.

–Om Apple äger sina egna processorer medför det ett nytt affärsperspektiv inom databranschen. Precis som på mobilsidan kan Apple välja utrusta även den billigaste modellen med den mest kraftfulla processorn och därmed konkurrera på nya sätt med övriga leverantörer som är låsta vid att mer kraftfull processor alltid måste kosta mer, konstaterar Claes.

Malmö Yrkeshögskola kommer redan nu i sommar få tillgång till Apples nya processorer för att studerande ska kunna prova nya lösningar och möjligheter.


För mer information om vår utbildning Programmerare iPhone och Android, gå till https://my.se/programmerare-iphone-och-android/

Enheter som Mac Developer Transition Kit, programvaror för utveckling av appar för Apple Silicon och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®