Anckargripsgatan 3 i Malmö

MALMÖ YRKESHÖGSKOLA LÄGGER TILL PROGRAMSPRÅKET KOTLIN!

Malmö Yrkeshögskola lägger till Kotlin!

Från och med höstens utbildningar lägger Malmö Yrkeshögskola till Kotlin för utveckling av appar till Android-enheter. Kotlin fick officiellt stöd av Google för att utveckla för Android på årets Google I/O konferens. Språket är modernt och kan jämföras med Swift för Apples iOS-enheter.

— Fördelarna med Kotlin är många, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola, det blir enklare för utvecklare att arbeta med stora projekt samtidigt som det erbjuder 100% kompatibilitet med Java.

De studerande kommer få lära sig Kotlin parallellt med Java och därmed få kunskaper, färdigheter och kompetens i båda språken för att kunna excellera i nya möjligheter såväl som i traditionell produktion.

Kotlin utvecklades av företaget JetBrains och sköts numera av både Google och JetBrains tillsammans och finns tillgängligt som opensource projekt. Läs mer på https://kotlinlang.org

Läraren Erik Hellman har redan byggt flertalet applikationer i Kotlin och ger även kurser vid sidan om yrkeshögskolan för redan erfarna Android utvecklare som vill lära sig det nya språket. Många androidutvecklare vill snabbt gå över till Kotlin, speciellt då Kotlin fungerar parallellt med existerande Java-kod.

Beslutet att lägga till Kotlin i utbildningen togs av ledningsgruppen vid möte den 15 juni 2017, alltså mindre än en månad efter att Google presenterat språket på utvecklarkonferensen Google I/O den 17 maj 2017. Beslutet påverkar även den pågående yrkeshögskoleutbildningen Avancerad Programmering iPhone och Android som Malmö Yrkeshögskola håller på Ideon i Lund.

— Att så snabbt kunna uppgradera till och med en pågående utbildning till nya förhållanden på arbetsmarknaden visar på styrkan med yrkeshögskolan, konstaterar rektor Claes Magnusson. Enligt lagen ska utbildningarna utformas så att en hög yrkesrelevans nås, präglas av stark arbetslivsanknytning och utvecklas i samverkan med arbetslivet – vilket är precis vad vi gör, konstaterar Claes Magnusson.

Den som vill ha mer information eller kontakter med studerande som går utbildningen Avancerad Programmering iPhone och Android för projekt eller LIA (arbetsplatsförlagd utbildning) kan skicka ett email till lia@my.se eller ringa 0200-210 999. Läs mer om Malmö Yrkeshögskola på my.se


Malmö Yrkeshögskolas lärare Erik Hellman har författat flera böcker inom androidutveckling och är en av få som Google utnämnt till Android Developer Expert. Erik har arbetat med Android sedan dåvarande Sony Ericsson bytte operativsystem i sina mobiler och därefter på Spotify och Bontouch.