Anckargripsgatan 3 i Malmö

Malmö Yrkeshögskola sponsor till Webbpublicering med WordPress 5.1

Boken släpps tidigt 2019 och är sponsrad av bland andra Oderland, IIS och Malmö Yrkeshögskola.

Claes Magnusson, är självutnämnd bråkstake i utbildningsbranschen, och tillika rektor för Malmö Yrkeshögskola. Vi tycker det är extra kul att just Malmö Yrkeshögskola, som har ett gott rykte för sina utbildningar, vill vara med och sponsra Webbpublicering med WordPress 5.0. Så låt oss höra varför Claes & Co. har valt att göra det! 

https://wpmwp.se/sponsorintervju-malmo-yrkeshogskola/


Vilka är ni och vad erbjuder ni för tjänster? Ge oss hisspitchen!

Malmö Yrkeshögskola utbildar tekniker i nya affärer, affärsmän i ny teknik och allt däremellan. Vi har avancerade utbildningar inom apputveckling, mobil handel, content production och content management, alla godkända av staten, avgiftsfria och ger rätt till studiemedel. Vi slåss envist för kunskaper som kommer gälla 3-5 år framåt i tiden.

Vad tror ni om den nya innehållsredigeraren Gutenberg, och vad den innebär för WordPress?

Gutenberg är ett lyft, ungefär som när Illustrator ersatte postscriptkodandet och Dreamveawer ersatte HTML-kodandet för vanligt folk. De flesta uppdragsgivare i arbetslivet vi arbetar med fokuserar på själva publicerandet av nyheter, reklam, information och kunskap och drivs inte inte av att skriva HTML eller koda PHP.

Hur bidrar ni till WordPress och öppen källkod, förutom att sponsra Webbpublicering med WordPress 5.0 då, förstås?

Vi utbildar cirka 100 studerande varje år inom React och de får därmed även lära sig skapa egna gutenbergblock i utbildningen. Många är skickliga designers och bidrar med nya och spännande teman, både fria och kommersiella. Vi har följt WordPress sedan b2 men också arbetat med andra CMS hela vägen ut till smärtsamt komplexa lösningar byggda i för stunden rådande innespråk som Ruby.

Vad hoppas ni att WordPress är för något om fem år?

Personligen skulle jag vilja se ett ”WordPress Rush”, alltså en enklare version bättre anpassad för dagens behov. All mjukvara blir allt mer avancerad med allt fler funktioner, vilket innebär att tröskeln höjs för de som inte ännu lärt sig. Adobe ser att deras traditionella programsvit inte bara blivit dyr och komplicerad utan också att den är gjord för en gammal värld. Därför har Adobe släppt en enklare version av filmredigeringsprogrammet Premiere för de nybörjare som använder mobilen och som snabbt (”Rush”) och enkelt vill kunna publicera på YouTube.

Skrattar till när jag hittar ett femton år gammalt email från Matt Mullenweg som konstaterar att hans inbjudan till WordPress 1.2.2 ”is going out to almost ten thousand people, that blows my mind…” och idag är mer än 60 miljoner webbplatser byggda med WordPress.


Mer om WordPress 5.1 finns att läsa på https://wpmwp.se/om-boken/ Boken Webbpublicering med WordPress 5.0 släpps tidigt 2019! Eboken blir gratis att ladda ner, som PDF samt EPUB, medan den tryckta boken – som kommer lite senare – kommer kosta en slant.

Webbpublicering med WordPress 5.0får du lära dig:

  • Hur du installerar WordPress
  • Vilka inställningar som är viktiga, och varför
  • Att skriva inlägg med den nya innehållsredigeraren, Gutenberg
  • Skapa kategorier och strukturera med taggar
  • Jobba med sidor och innehållsstruktur
  • Hantera kommentarer
  • Vad du bör tänka på när du väljer tema
  • Tillägg och vad de är bra för
  • Och mycket mer!

WordPress-experten Thord D. Hedengren har skrivit åtskilliga böcker om WordPress, däribland den populära Smashing WordPress-serien. 2012 gav han ut Webbpublicering med WordPress med hjälp av vänliga sponsorer, och nu är det alltså dags igen.

Ett stort tack till våra vänliga sponsorer: Angry CreativeDivide & ConquerGlesysIISKrokedilMalmö Yrkeshögskola, och Oderland