Anckargripsgatan 3 i Malmö

MICROSOFT HOLOLENS PÅ MALMÖ YRKESHÖGSKOLA!

Microsoft HoloLens är – enkelt beskrivet – ett par glasögon med två skärmar som låter dig se en blandad verklighet (mixed reality) där avancerad datorgrafik kompletterar det du ser utan enheten. Både en virtuell verklighet (VR) och en förstärkt verklighet (AR) på samma gång.

HoloLens är fylld med avancerad teknik för att samla in information om den miljö som användaren befinner sig i. Sensorer som mäter plats, position, vinkel, kameror som mäter avstånd och mikrofoner som analyserar ljud. Enheten vet alltså var det finns en soffa, ett bord eller en vägg, lite som Kinect. Allt hanteras av en avancerad Holographic Processing Unit som genom två ljusmotorer skickar bilder till användarens ögon.

 Vi ser hur våra sätt att kommunicera ständigt utvecklas, hur förstärkt verklighet var science fiction bara för några år sedan men idag används av miljontals barn i jakten på Pokémon, konstaterar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola och Skånes Yrkeshögskola.

– Som skola är det vårt ansvar att alltid ligga i framkant och ge de studerande möjlighet att ta till sig och utveckla senaste teknik, oavsett om det gäller nya mobilmodeller, avancerade lösningar som Microsoft HoloLens, eller tidigare visioner som Google Glass, Google Tango och Oculus Rift. Den praktiska kunskapen ger våra studenter ett försprång på arbetsmarknaden och underlättar för de studerande att tidigare se nya affärsmöjligheter.

HoloLens kan givetvis användas för spel och underhållning. Microsoft har en version av Minecraft och har även visat hur amerikanska fotbollsmatcher skulle kunna spelas upp hemma på soffbordet i vardagsrummet, inte helt olikt när R2D2 och Chewbacca spelade schack i Star Wars.

Men tanken är att HoloLens även ska kunna användas för långt mer realistiska videosamtal genom Skype, inom Digital Turism genom HoloTour, presentera produkter på helt nya sätt för e-handeln och öppna helt nya användningsområden och affärsområden inom hälsa och sjukvård samt avancerad utbildning.

– Precis som Google Glass och Oculus Rift är Microsoft HoloLens fortfarande för stor, omständlig och dyr för vanliga konsumenter, konstaterar Claes Magnusson, men om några år kanske liknande teknik går att bygga in i kontaktlinser för våra ögon. Vi drivs av vårt motto ”Den som leder får se” och vet att några av våra studerande är med om att utveckla sådana lösningar inom några år.

Exempel på Minecraft genom Microsoft HoloLens:
www.youtube.com/watch?v=xgakdcEzVwg

Exempel på amerikansk fotboll genom Microsoft HoloLens:
www.youtube.com/watch?v=HvYj3_VmW6I

Kunskaper om virtuell, förstärkt och blandad verklighet, samt laborationer med hårdvara som Microsoft HoloLens, tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola och Skånes Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att tillhandahålla absolut senaste teknik till våra studerande kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.


För information om projektarbeten och arbetsplatsförlagd utbildning (LIA), maila till info@my.seinfo@skyh.se eller ring 0200-210 999.

Antagningen till Programmerare iPhone och Android på Malmö Yrkeshögskola är avslutad, men det finns ett fåtal reservplatser kvar till Mobil Handel på Skånes Yrkeshögskola. Kontakta oss på info@skyh.se, ring 0200-210 999 eller läs mer på skyh.se