Anckargripsgatan 3 i Malmö

NEXUS PLAYER PÅ MALMÖ YRKESHÖGSKOLA!

Nu har vi fått de första exemplaren av Nexus Player till skolan och vår utbildning till Mobilspelsprogrammerare iPhone, iPad och Android.

Nexus Player, eller ASUS Nexus Player som den kanske egentligen borde heta, är en liten AppleTV-liknande puck att koppla till TV för att inte bara se på film och lyssna på musik utan även kunna spela många av de befintliga androidspelen för smarta mobiler och surfplattor. Pris kring $99 USD.

Enheten påminner om AppleTV fast den är rund och något större. Fjärrkontroll med mikrofon för röststyrning medföljer och för några hundralappar extra ($39) går det att köpa till trådlösa handkontroller som till konsolspel.

— Vi tror att det kommer öppnas upp en stor marknad för våra studenter att även göra spel till dessa enheter, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola. — Men än så länge gäller det bara Android och inte AppleTV som förblir låst för majoriteten av utvecklare.

Förvånansvärt nog saknar Nexus Player Ethernet-anslutning mot Internet, något som inte är fel när det gäller en enhet som alltid ska vara ansluten och alltid ska kunna skyffla gigabytes med film i HD-kvalitet.

Google Nexus Player har ett nytt utseende genom Android 5 med anpassning för TV. Det är fräscht, snyggt och väl fungerande. Även röststyrningen fungerar lika bra. Att Nexus Player också i princip fungerar som en Chromecast är också utmärkt.

De anpassade spelen är idag få, men detta är också en möjlighet för nya och snabba spelutvecklare. Tyvärr verkar det forfarande rycka och hacka i en del spel, precis som på tidigare försök med Android som spelkonsoll, något som riskerar avskräcka förstagångsköpare som hellre väljer ett Wii, Playstation eller Xbox.

— Vi älskar ny teknik och älskar Google och Android, men tvekar ändå lite, konstaterar Claes. — Det har lovats mycket under många år från Google och ändå känns Nexus Player bara som ett halvhjärtat försök, som dessutom knappt överträffar den svarta och snart fem år gamla AppleTV.

— Att det dessutom skiljer så mycket mellan grafiskt utseende, prestanda och möjligheter på alla dessa öppna enheter som nu byggs in i TV-apparater eller släpps som liknande boxar, underlättar inte för marknaden att ta fart, konstaterar Claes och avslutar med en önskan om en standard för smarta TV-apparater. — Det måste till något i klass med PAL, VHS eller MP3 för att marknaden ska få konsumenternas förtroende och ta verklig fart.


Fakta: Enheter som Nexus Player tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för fri användning av våra studenter i projekt och demonstrationer. Det kostar mer för skolan, men ger våra studenter en extra bredd och djup i sitt kunnande vilket ökar studenternas värde i näringslivet.

Nästa utbildning på Malmö Yrkeshögskola är Mobilspelsprogrammerare iPhone, iPad och Android som startar den 12 januari 2015. För information om projektarbeten och LIA-platser (praktik), maila till info@yrk.es eller ring 0200-210 999.