Anckargripsgatan 3 i Malmö

ONEPLUS 2 — NY FLAGGSKEPPSDÖDARE HOS MALMÖ YRKESHÖGSKOLA

Med sina förnämliga prestanda och ett exceptionellt lågt pris, kommer OnePlus 2 att bli en ny favorit bland studenterna på Malmö Yrkeshögskola. För $329 dollar, alltså 2.800 kronor, får man en 16 GB 5.5” mobil med åttakärnig processor, 3 GB RAM, fingerläsare, plats för två SIM-kort och med OxygenOS (Android 5.1 Lollipop). En version med 64 GB och 4 GB RAM kostar $389, alltså kring 3.350 kronor (vilket är den modell vi använder).

Tillverkaren OnePlus kallar detta för en ”flaggskeppsdödare”, alltså en mobil som slår mot de andra tillverkarnas ledande modeller, t ex Samsung Galaxy S6 Edge 64 GB som när detta skrivs kostar 8.500 kronor, iPhone 6 64 GB som kostar 7.500 kronor, LG G4 32 GB för 5.300 kronor eller SONY Z3+ 16 GB för 4.950 kronor.

OnePlus är till och med så kaxiga att de kallar sin nya mobil för ”flaggskeppsdödaren 2016”, alltså att den ska klara konkurrera även med de andra tillverkarnas kommande modeller.

Hur klarar OnePlus då detta? Jo, genom att kapa sina kostnader. I det här fallet gör man som Michael Dell, Claes Wellton Persson och många andra gjort – ta bort återförsäljaren, dess butiker och kostnader och sälj direkt till slutkund. För tillverkaren har detta många fördelar. LapPower kunde under 90-talet sälja datorer för halva priset genom att kunderna måste betala i förskott och allt skickades direkt till kund utan omväg via butik och andra mellanhänder.

Förutom att slippa ett eller flera led som kan medföra pålägg om 30-40%, minskas också affärsrisken för tillverkaren (varje beställning är redan betald och lagret kan hållas till ett minimum) men genom att sälja via internationell ehandel slipper dessutom tillverkaren bry sig allt för mycket om moms, tull, avgifter till copyswede, framtagning av svenska manualer, tillhandahållande av support, reservdelar, tillbehör etc. Och genom att nöja sig med en liten men lönsam del av kunderna, kan reklam- och marknadsföringskostnader hållas nere.

För kunderna kan detta bli ett problem. När fraktföretaget plötsligt vill ha moms och tull. När skärmen spricker eller batteriet dör och ingen kan byta, när säkerhetsuppdateringarna upphör och tillverkaren istället fokuserar på helt nya produkter. Några av de mest insatta kan säkerligen hitta reservdelar på nätet och ta fram sin lödkolv, men för vanliga konsumenter är det bara att kasta och köpa nytt.

För övriga tillverkare blir det också ett bekymmer. Androidtillverkarna är redan idag hårt pressade av alla lågprismobiler från Asien, Indien, Sydamerika och nu även Afrika. SONY har nyligen justerat sin strategi till att inte fokusera på billiga mobiler i volym utan att gå mot premium (”strategic decision not to pursue scale in order to improve profitability”) vilket tyvärr också alla andra kända tillverkare verkar vilja göra. (Apple äger redan denna del av marknaden och tar makalösa 92% av alla vinster i smartphoneindustrin på sin relativt lilla del av försäljningen.)

Problemet för Samsung, SONY, HTC och de andra kända tillverkarna är att de i premiumsegmentet stöter på tillverkare som just OnePlus. Xiaomi men också många andra mer okända noname-tillverkare som säljer likvärdiga produkter för halva priset. Många kunder verkar inte anse att service och support är värt en högre kostnad utan flyger glatt vidare med Ryan Air samt köper billiga flaggskeppsmobiler på postorder.

Det är bara en tidsfråga innan någon svensk entreprenör tar upp en flaggskeppsmobil för att erbjuda till svenska företag och organisationer som behöver köpa stora volymer, precis som Claes Wellton Persson gjorde med släpbara datorer på 90-talet. Den som är driven hålla nere IT-kostnader eller vars verksamhet omfattas av Lagen om Offentlig upphandling får svårt avvisa en produkt för halva priset.

Men för oss apputvecklare innebär utvecklingen nya fantastiska möjligheter till allt lägre kostnader.

Learn or die®.


Fakta: Enheter som OnePlus 2 tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola och Skånes Yrkeshögskola för fri användning av våra studenter i projekt och demonstrationer. Det kostar mer, men ger våra studenter en extra bredd och djup i sitt kunnande vilket ökar studenternas värde i näringslivet.

Nästa utbildning till Programmerare iPhone och Android på Malmö Yrkeshögskola startar den 31 augusti 2015. Mer information finns på my.se

Nästa utbildning i Mobil Handel på Skånes Yrkeshögskola startar den 31 augusti 2015. Mer information finns på skyh.se

För information om projektarbeten och arbetsplatsförlagd utbildning (LIA), maila till info@my.seinfo@skyh.se eller ring 0200-210 999.