Anckargripsgatan 3 i Malmö

Pixel 4: Androidvärldens iPhone

Nu har Google släppt årets variant av sina egna mobiler, Pixel 4 och Pixel 4 XL, tveklöst några av de bästa androiderna på marknaden med sitt helt rena operativsystem och nya tekniska möjligheter.

— Pixel-mobilerna är som de stora varumärkesbutikerna på fina affärsgatan där allt är perfekt, men man känner att det inte är en riktig butik utan mer till för att visa upp sig, säger rektor Claes Magnusson och berättar att alla pixelmodellerna sammanlagt kanske bara sålt i knappt tio miljoner exemplar under de snart fyra år de funnits ute. Ungefär som försäljningen av Apple Watch under ett kvartal.

Pixelmobilerna erbjuds också bara på vissa marknader och ofta är tillgången  begränsad. Förra året släpptes också snabbt en billighetsversion som nästan halverade det redan låga priset. Nya Pixel 4 har redan sänkts med $99 hos många återförsäljare i USA. Det känns som om Google gör Pixel-mobilerna enbart för att visa upp hur långt fram Google (och Android) är. Som i ett skyltfönster i en butik på fina gatan.

– Det är för mig en obegriplig strategi, men Google styrs av ingenjörer och visionärer medan Apple styrs av logistiker och affärsmän, konstaterar Claes Magnusson.

Google Pixel 4, där ”Android” som vanligt inte nämns en enda gång på mobilen eller på dess förpackning, är extremt snabb och har denna gång fått trådlös laddning och blivit mer vattentålig. Inget hörlursuttag, givetvis, men det förvånar att Google vare sig skickar med hörlurar. Inte ens en adapter för vanliga hörlurar medföljer.

Kameran håller hög klass, men får kanske i år se sig besegrad av iPhone 11 Pro, speciellt när det gäller högupplöst video där Pixel 4 inte kan spela in i 60 fps och 4K. Märkligt nog försvarar Google sig med att kunderna ”nöjer sig med 1080p”.

Sjukt snabb ansiktsigenkänning liknande Apples FaceID är standard och man hinner knappt se att mobilen var låst innan den är redo. Precis som Apple har man också tagit bort fingeravtryckssensorn. Mobilen känns bra i handen, klämfunktionen för Google-assistenten är lysande, skärmen är fantastisk med 90 MHz uppdateringsfrekvens som gör att animationer känns som en varm kniv i smör.

Mest spännande är Googles nya radarteknik ”Soli” som gör att den märker när du närmar dig och att du kan ”vifta” för att bläddra mellan sidor eller byta låt i Spotify. Dessutom finns den i en vågad orangerosa färg som heter ”Oh So Orange”. Du som vill ha lite bättre batteritid bör kanske välja den något större Pixel XL.

– Google Pixel är definitivt androidvärldens iPhone, menar Claes Magnusson. Ingen hade reagerat om Apple lagt på iOS och visat upp som en ny iPhone XR 2. På samma sätt som att vanliga iPhone 11 (utan Pro) är iPhonevärldens Android.

2008 skämtade Googles dåvarande VD Eric Schmidt om att slå samman Apple och Google och kalla bolaget för ”AppleGoo”. Att så inte skedde har nog varit bra då Google och Apple i stället drivit på och utmanat varandra i en allt hårdare kamp om användarnas händer, ögon och plånbok.

– – –

Enheter som Google Pixel 4, Google Pixel 4 XL och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola och arbetslivet för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®