Anckargripsgatan 3 i Malmö

READY STUDENT ONE

Malmö Yrkeshögskola har lämnat in ansökningar om fyra nya yrkeshögskoleutbildningar inför 2024. Tre har tagits fram tillsammans med arbetslivet som i ett antal workshops under våren formulerat behov och lagt upp planer för innehåll, medfinansiering och LIA-platser.

Men Malmö Yrkeshögskola har också skickat in förslag till en fjärde utbildning där det kommer finnas ett stort behov den dag de studerande examineras.

Utvecklare Spatial Computing är på 1,5 år och handlar om den nya värld som Apple öppnar upp med sitt headset Vision Pro för omslutande och rumslig datoranvändning. Den första enheten kommer släppas för den amerikanska marknaden nästa vår, samtidigt som Myndigheten för yrkeshögskolan har möjlighet bevilja denna utbildning.

– Vi vill starta våren 2025 då enheterna kommer finnas tillgängliga även här i Europa och Sverige. Ett år senare ska dessa studerande ut på LIA-praktik och vi tror det är en perfekt timing att komma ut med en examen hösten 2026, säger Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.

Med dessa produktionsinriktade studerande får svenska företag en unik möjlighet vara bland de första som praktisk kan bygga nya former av appar och innehåll för arbete, sport, underhållning, kunskap och reklam. – Ett litet men viktigt steg mot att åter igen bli ett av Europas skickligaste länder vad gäller kunskap om ny teknik och nya affärer, konstaterar Claes Magnusson.

Utbildningen kommer även omfatta utveckling för nya Spectacles från Snap, Meta Quest och andra kommande enheter samt innehålla en termin arbetsplatsförlagd utbildning (LIA).

Lag (2009:128) säger i § 1 att yrkeshögskolan ska ”säkerställa att eftergymnasiala yrkesutbildningar som svarar mot arbetslivets behov kommer till stånd”. – Vi vet att det 2026 kommer finnas ett stort behov och det hade varit fantastiskt om vi fick uppfylla ändamålsparagrafen med exakt rätt kunskap i exakt rätt tidsäger Claes Magnusson.

För mer information, kontakta Malmö Yrkeshögskola på info@my.se eller ring 0200-210 999.

Den som leder får se®