Anckargripsgatan 3 i Malmö

Samsung omgrupperar

Galaxy S21 positioneras för premium/midrange.

Nytt år innebär nya mobiler från SamsungMalmö Yrkeshögskola. Nya mobiler som numera har fördelen av att vara döpta efter det år de kom ut. Just denna lilla ändring ger oss också en ledtråd om att mobilfesten håller på att bli till vardag även för Samsung.

Namnbytet indikerar att Samsung likt Apple börjar inse på att det inte längre är tekniska data i tabeller som styr inköpen. En ny mobil är inte längre lika lockande – Facebook, Instagram och TikTok ser ut och fungerar på samma sätt i den nya mobilen som i den gamla, så varför uppgradera?

Samsung Galaxy S21 innehåller därför en del kosmetiska förändringar. Borta är skärmens rundade kanter, alla versionerna har fått en långt snyggare placering av kamerorna på baksidan och den stora modellen finns dessutom i en ultrasvart och ultrasnygg färg. Sådant framtida kunder bryr sig om.

Förpackningen innehåller mobilen, en laddsladd och … inget mer. Samsung var rekordsnabba på att ta till sig Apples strategi och skippa både laddare och hörlurar. Hörlursuttaget tog man bort redan i förra versionen men kamerauppsättningen är densamma.

Mer anmärkningsvärt är att Samsung tagit bort möjligheten till extra minneskort, bytt ut baksidan mot plast, sänkt skärmupplösningen från QuadHD (3200×1400) till FullHD+ (2400×1080), minskat arbetsminnet från 12 GB till 8 GB och att batteriet verkar ta slut långt fortare än i föregångaren.

Samsung Galaxy S21 är förvisso en halv tusenlapp billigare än vad S20 kostade när den kom för ett år sedan, men det är ändå rätt stora förändringar.

Förklaringen är att det blivit tuffare konurrens i vad som kallas för premium/midrange, alltså det segment där iPhone 12 trängs med OnePlus, Pixel och många andra utmärkta men mer normala mobiler.

Förra året räddade Samsung sin plats i segmentet genom att snabbt släppa den billigare S20FE 5G, men nu positioneras Samsung Galaxy S21 för att själv konkurrera i detta segment medan Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra får ta striderna mot iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max och de andra flaggskeppsmobilerna.

Och faktiskt, förändringarna spelar ingen roll i verkligheten. Hade du inte läst om skillnaderna, hade du inte märkt dem. Samsung Galaxy S21 är fortfarande en av världens bästa mobiler även om den kanske borde hetat S21 FE.

– – –

Lär dig själv bygga appar till Samsung Galaxy S21 och alla andra mobiler på höstens Programmerare iPhone och Android https://my.se/PIA10 som startar den 6 september. Utbildningen är godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan, kostnadsfri och ger rätt till studiemedel enligt CSNs regler. Läs mer och gör din ansökan direkt från https://my.se före den 1 maj.

Enheter som Samsung Galaxy S21 och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola och arbetslivet för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet. Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®