Anckargripsgatan 3 i Malmö

SAMTAL MED FÖRAREN UNDANBEDES UNDER FÄRD

I ett försök att få bilister fokusera mer på vägen och mindre på mobilen, får iPhone i nästa uppdatering ett “stör ej”-läge som automatiskt aktiveras vid bilfärd. Inga samtal kopplas fram, inga SMS visas och inga notiser tillåts pocka på bilistens uppmärksamhet.

— Vårt mobilberoende blir allt värre. Sex av tio bilförare erkänner att de fipplar med sin mobil under körning och minst 650 har skadats så allvarligt att de fått uppsöka akutsjukvård under de år som den smarta mobilen existerat, berättar Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Det har gått fem år sedan Apple gav oss nattafrid med “Stör ej” som automatiskt från sen kväll till arla morgon stänger av alla ringsignaler och stoppar notiser och meddelanden som tidigare plingar, burrat och lyst upp om nätterna.

Den nya funktionen “Stör ej medan jag kör” fungerar på liknande sätt, men i stället för att automatiskt slås på under natten, släcker och tystar den en iPhone som känner av att du kör bil. Inga samtal kopplas fram, inga meddelanden och inga notiser. Detta innebär förhoppningsvis att mobilen inte blir lika intressant och att du låter den vara medan du kör.

Undantag finns för nödsituationer. Precis som tidigare kopplas samtal fram om du inom kort tid blir uppringd från samma nummer. Har du en handsfree bluetooth- eller carplaykoppling tillåts givetvis användning av dessa under körning. Den som ringer eller skickar meddelande till dig får också automatiska svar om att du kör och hur denne kan göra för att få fram ett meddelande som inte kan vänta.

— “Stör ej medan jag kör” är en utmärkt funktion, berättar Claes Magnusson, som provkört under sommaren. Eftersom mobilen är knäpptyst och släckt, pockar den inte längre på uppmärksamhet och efter ett tag glömmer man bort den. Det är ingen lösning för alla situationer men det är en liten bit på väg och det kommer vara inbyggt i och fungera för en miljard användare från och med i höst.

Undrar vad som kommer härnäst? Vem av de studerande på Malmö Yrkeshögskola gör en app som känner av stearinljus, god mat och närvaron av sin älskade – och automatiskt slår på “stör ej” på bådas mobiler?