Anckargripsgatan 3 i Malmö

SKRIV UT LEKSAKER DIREKT FRÅN MOBILEN!

Den 15 oktober släpps ThingMaker 3D från Matell, en produkt som kan komma revolutionera våra barns lek. ThingMaker är en 3D-skrivare som låter barnen skapa sina egna leksaker i tre dimensioner direkt i sin mobil eller surfplatta och enkelt skriva ut dessa i färgglad plast i 3D. Allt från saknade byggbitar via smycken till fantasimonster.

— Jag vill använda det slitna uttrycket ”bara fantasin sätter gräns”, för det passar ju verkligen i det här fallet, säger Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola, som redan har förbeställt ThingMaker, både till de studerande på Malmö Yrkeshögskola och till sina egna barn.

— Jag tror vi kommer få se en skaparglädje vi aldrig sett tidigare när och om ThingMaker 3D slår igenom.

ThingMaker kommer kosta $299 dollar, motsvarande 3.250 kronor inklusive moms. Det innebär att en ThingMaker prismässigt kan hamna i klass med de största LEGO-byggsatserna eller på samma nivå som en ny iPad. Men en ThingMaker 3D kan ju exempelvis också delas av en skolklass eller i ett makerspace.

— Det som är avgörande för ThingMaker 3D är mjukvaran, konstaterar Claes Magnusson. Begränsas mjukvaran som idag till att endast skriva ut i förväg godkända Matell-produktioner, minskar intresset. Öppnas mjukvaran upp för att kunna göra allt, måste den fortfarande vara pedagogisk och lätt att arbeta med, speciellt med tanke på den unga målgruppen. Dessutom borde Matell komplettera med en liten 3D-scanner eller en sådan funktion i mobilen för att barnen ska kunna arbeta ännu enklare.

— Vi bekymras också av att Skolverket fortfarande stretar emot och inte vill införa programmering som ämne i skolan, säger Claes Magnusson.Vi ser hur digitaliseringen och mobilen påverkar alla yrken, alla branscher och alla medborgare, unga som gamla. Bristen på kunskap riskerar försämra våra barns chanser då deras programmeringskunskaper blir beroende av att ideella initiativ som barnhack och Coder Dojo finns att tillgå.


Kunskaper om apputveckling för iPhone, iPad och Android samt laborationer med hårdvara som ThingMaker 3D och Google Tango tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Det kostar mer, men ger både representanter och studerande extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.

För information om projektarbeten och arbetsplatsförlagd utbildning (LIA), maila till info@my.se eller ring 0200-210 999.