”AI kommer ge möjlighet för många icke-tekniker att kunna kombinera sin domänkunskap med de nya tekniska möjligheterna. I sin förlängning innebär alla dessa delar ”STEM FÖR ALLA” vilket jag tror kan vara det viktigaste steget i denna utveckling, för den studerande, för företag men också för Sverige.”
Samhället, världen och arbetsmarknaden står inför stora utmaningar – och möjligheter – där kompetens inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) är avgörande.
Malmö Yrkeshögskola fick tillfälle bidra med kunskap i Universitets- och Högskolerådets utbildning om karriärvägar och yrkesliv samt hur arbetsmarknaden förändras, vilka roller som kommer efterfrågas och hur ett yrkesliv inom STEM kan se ut.
Att det reella arbetslivet är med och bestämmer över yrkeshögskolan ger många fördelar när det gäller just utbildning i teknik, framhöll Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola, och gav flera exempel:
- Kunskaperna är praktiska och direkt användbara. Detta innebär direkt att utbildningarna är roliga, spännande och känns givande. Vi torrsimmar ALDRIG. Det våra studerande får lära sig på förmiddagen, ska de kunna använda på eftermiddagen.
- Kunskaperna är vad arbetslivet efterfrågar. Arbetslivet vill ha medarbetare som KAN, och inte bara vet. Här finns ingen vilja att krångla till och teoretisera saker, tvärt om.
- Kunskaperna ska vara rätt, tidsmässigt, när den studerande tar examen. Ofta ger det inte bara jobb åt den studerande, det kan dessutom bli ett lyft för företaget när den senaste kunskapen kommer in och ger möjlighet till nya produkter eller tjänster.
- Kunskaperna kan dessutom uppgraderas genom de korta kurser som yrkeshögskolan erbjuder, vilket i sin tur blir till det verkligt livslånga lärandet.
Seminariet, som hölls tillsammans med bland andra John Andersson, Arbetsförmedlingen,
Kristine Wiklund, Expert arbetsmarknad och kompetensförsörjning, Gröna arbetsgivare samt
Frida Lundmark, sakkunnig. Deltog gjorde också Betina Mohager från Myndigheten för yrkeshögskolan, Fanny Labory från UHR och Paula Starbäck på Skolverket.
Seminariet var fullbokat med 500 deltagare. Inspelning finns här och på UHRs webbplats och yrkeshögskolan är 29 minuter in i sändningen.