Anckargripsgatan 3 i Malmö

TOLV ÅR EFTER APPLE IPOD WI-FI KOMMER NU APPLE HOMEPOD

Historielektion: iPod Hi-Fi var på sin tid ett monster, en fjärrkontrollstyrd bergsprängare, tre högtalare med sex D-batterier och ett fantastiskt ljud. Allt för $349.

Lika mycket kostar nya HomePod från Apple, men nu styrs musiken av Siri och spelas upp genom åtta inbyggda högtalare, var och en med egen förstärkare, trådlöst med 802.11ac MIMO samt liten färgskärm med touch ovanpå enheten.

Så fort du flyttar högtalaren analyserar HomePod rummet och ställer in för bästa uppspelning oavsett om den står mitt i ett rum eller mot en vägg eller två. Den justerar hela tiden ljudet i rummet och dess processor är lika kraftfull som i en iPhone 6.

— Ljudet är magnifikt, konstaterar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola, och då är jag ändå uppfödd i den mer nördiga delen av HiFi-generationen.

HomePod bör inte jämföras med Amazon Alexa eftersom Apple inte har någon ambition att sälja böcker eller andra prylar genom HomePod. En bättre jämförelse kan vara att HomePod är för vardagsrummet vad AirPod är för huvudet – ett sätt att röststyra uppspelning av musik.

— Många klagar på att HomePod är låst till Apples ekosystem men jag försöker dra mig till minnes en ny produkt som inte var så, i alla fall till en början, grunnar Claes Magnusson, som är säker på att HomePod med tiden kommer öppnas upp för fler tjänster, exempelvis Spotify, och med fler kommandon liknande Alexas ”skills”, genom SiriKit och kanske även HomeKit.

Läs mer om HomePod på www.apple.com/homepod/specs/


Enheter som HomePod tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola my.se för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer, bland annat genom nya funktioner i SiriKit. Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet.