Anckargripsgatan 3 i Malmö

Trägen vinner

Samsung tar allt mer plats som den viktigaste leverantören av flaggskeppsandroider. Andra tillverkare kommer och går, ibland med nya spännande funktioner eller låga priser, men glider snabbt tillbaka i anonymiteten.

Uppskattningsvis har Samsung 30 procent av marknaden, år efter år. Just att de finns där varje år, nya uppdaterade modeller, en välfungerande serviceorganisation samt ett bra utbud av tillbehör, ger en trygghet för vanliga konsumenter.

2015 hette några av de stora mobiltillverkarna Microsoft med sin Lumia, LG, Motorola, HTC, OnePlus och Nexus. Microsoft har gett upp, LG har gett upp (och säljer numera iPhone i sina butiker i Korea), Motorola är borta, HTC är borta, OnePlus finns kvar, men priserna är höga och de är numera en del av Oppo. Nexus är helt borta. Just Nexus 2015 tillverkades dessutom av Huawei.

Men Samsung finns kvar.

– Vi beskriver ofta Apple som mer Roll än Rock. Experter underskattar ofta något som Apple lanserar, iPhone, Airpods, M1, men efter något år så börjar Apple rulla, rulla och rulla. Outtröttligt förbättrar man sina produkter och tjänster. Samsung verkar framgångsrikt kopiera även denna strategi, noterar Claes Magnusson, rektor för Malmö Yrkeshögskola.

Nya S22, S22 Plus och S22 Ultra är utmärkta utvecklarmobiler och finns därför nu på Malmö Yrkeshögskola för att de studerande ska kunna låna och använda i projekt och demonstrationer. De fungerar utmärkt med Android 12 Material och snart Android 13.

Vill du lära dig utveckla appar och mobila lösningar för både Android och iOS, sök nu till höstens ”Programmerare iPhone och Android” där du får lära dig utveckla i de riktiga språken Kotlin från Jetbrains/Google och Swift från Apple. Utbildningen är godkänd, kostnadsfri och ger rätt till studiemedel enligt CSNs villkor.

Läs mer på https://my.se/PIAxi

– – –

Enheter som Samsung S22 och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer för skolan, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet. Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®