Anckargripsgatan 3 i Malmö

Två nya kannibaler på Malmö Yrkeshögskola

Nya iPad Air med fantastisk skärm och magiska prestanda.

Kannibalisering syftar på när en ny produkt äter marknadsandelar av en befintlig produkt från samma tillverkare. Detta är något som aldrig brukar hindra Apple som till och med hårdhänt kan få för sig lägga ner befintliga och populära produkter för att kunna lansera nya.

Skolans nya iPad Air är sådana kannibaler. De har samma storlek som dyrare iPad Pro. Tangentbord, fodral och allt annat passar, inklusive nya pennan som laddas när den med magneter snäpper fast överst på skärmen. Nya iPad Air har till och med en mycket snabbare processor. Allt detta till ett mycket lägre pris.

– Det blir allt tydligare att Apple kommer använda just sina egna kraftfulla processorer för att konkurrera, menar Claes Magnusson på Malmö Yrkeshögskola.

Eftersom Apple tillverkar sina egna processorer kan de utan problem fylla även sina billiga mobiler, surfplattor och snart även de minsta datorerna med de kraftfullaste processorerna och konkurrera med prestanda på ett sätt andra tillverkare inte har möjlighet till.

– Jag tror Apple vill konkurrera med funktion och form, saker som syns och känns, inte processorbeteckningar, CUDA-kärnor eller annat som är svårbegripligt för vanliga konsumenter, säger Claes Magnusson. Apple pratar möjligtvis om lagringsutrymme, hur mycket bilder och dokument man får plats med, men annars hellre om återvunnen aluminium, fantastiska skärmar och olika färger.

För att kunna göra detta på ett trovärdigt sätt gäller att Apple kan fylla sina enheter med det bästa av det bästa. Där är Apple mycket nära just nu. Apples egna A14-processorer är 40% snabbare än de som satt i förra generationen iPad Air. Och snabbare än de flesta bärbara windows-laptop på marknaden idag.

Dessutom finns iPad Air inte bara i guld, silver och grått utan även i grönt och himmelsblått. Malmö Yrkeshögskola valde de två sistnämnda, en skola i Malmö kan inte motstå en produkt med färgnamnet ”himmelsblått”.

– – –

Enheter som iPad Air och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola och arbetslivet för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer. Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet. Allt för att våra studerande ska kunna och inte bara veta®