Anckargripsgatan 3 i Malmö

Value for Money: Nokia 9 PureView

Våra studerande har nu fått Nokia 9 PureView med fem (5) unika kameror!

De studerande på Content Manager och Content Producer har nu fått sina första Nokia 9 PureView för att se hur den unika kameran kan användas för allt bättre foton för sociala medier och annan publicering.

Nokia 9 PureView har en kamera med hela fem (5) SONY-objektiv med linser från Zeiss. Det gör att den kan ta flera bilder i följd med svårslagen skärpa som dessutom kan fokuseras om i efterhand. Total upp till 240 megapixlar i RAW som med hjälp av lite AI pusslas ihop till ett fantastiskt foto. Två av kamerorna tar i färg och tre i svartvitt och sägs kunna fånga in tio gånger mer ljus än en vanlig kamera.

Förutom detta har Nokia 9 PureView prestanda i toppklass med 6 GB minne, 128 GB lagringsutrymme, utmärkt 6″ pOLED-skärm med HDR10 och dold fingeravläsare i skärmen, hyfsat vatten- och dammtät samt trådlös uppladdning.

Priset är hälften mot vad en iPhone XS kostar och långt billigare än andra flaggskepp som Samsung Galaxy S10 eller Huawei Mate 20 Pro. Nokia 9 PureView kostar som en långsammare OnePlus 6T med sämre kamera och långt färre funktioner.

Nackdelar? Hårdvaran känns utmärkt men mjukvaran lite skakig. Nokias egen kameraapp missar ibland i kommunikationen med just kameran och även om mobilen är en ren Android One med Pie så är det fortfarande inte lika polerat som iOS, fingertrycksavläsaren i skärmen är som på andra androidmobiler värdelös. Likaså ansiktsigenkänningen. Det är bara att konstatera att Apple har ett försprång på många år när det gäller säkerhet och bekvämlighet.

– Det ska bli spännande se vad våra studerande kan göra nu när avancerad mobilteknik flyter in i alla andra branscher – media, underhållning, nyheter, digital turism och mobil handel, säger Claes Magnusson som avslutar med att sammanfatta skolans inställning genom att fritt citera Steve Jobs: ”Teknik är oväsentligt. Ge smarta människor rätt verktyg och de kommer göra underbara saker.”

– – –

Skolans kärlek till Nokia och dagens HMD Global har delvis bestått. Vi har följt Nokia från de första mobilerna, innovationer som kommunikatorn, Matrix- och WAP-mobiler, utmärkta N95 (också med Zeiss), udda 770 och den följande undergången – till Nokia X med Android, Bing och Outlook fram till dagens alldeles utmärkta flaggskeppsmobiler.

Enheter som Nokia Pureview, Samsung Galaxy S10, Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL och annan ledande teknik tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för användning av våra studerande i utbildning, projekt och demonstrationer.

Att låta våra studerande få möjlighet arbeta med senaste teknik kostar mer, men ger våra studerande en extra tyngd i sitt kunnande, vilket ökar deras värde i arbetslivet. Även om Myndigheten för yrkeshögskolan vare sig begriper eller värdesätter det.