Anckargripsgatan 3 i Malmö

“VI ÄR DEN SISTA GENERATIONEN MED SÅ LITEN KUNSKAP OM VÅR EGEN HÄLSA.”

I tillväxtmarknaden kring mobila lösningar inom hälsa och sjukvård finns en stark längtan över att bygga en riktig Tricorder, alltså den högteknologiska handenhet som Spock och McCoy i sextiotalets Star Trek använde för att undersöka och bota sjuka.

Scanadu Scout är ett exempel på en liten kritvit skanner som hålls med ett finger och mot pannan, läser av och skickar information till din mobiltelefon. Den mäter hjärtslag, temperatur, blodtryck, syrenivå och en massa annat, inklusive ett EKG. En trådlös enhet, en tiondel så stor som en Tricorder och kan hanteras när, var och hur som helst av vanliga människor med en smartphone och inte enbart av framtidens vulcaner och läkare.

Scanadu Scout är en av de första enheterna som kommit längre än affärsplaner och visioner. Enheten väntar på godkännande från olika myndigheter, men studenterna på Malmö Yrkeshögskola har redan fått några av de första enheterna att undersöka och lära sig av.

— Det är en fantastisk utveckling, speciellt när vi tänker på hur snabbt det brukar gå från första version och framåt, säger Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola som tillsammans med de stora regionsjukhusen och mobilbranschen slåss för att arbetslivet snabbt ska få kompetens och färdigheter i att utveckla nya mobila lösningar inom hälsa och sjukvård.

Enheten hålls med ett finger på en sensor samt mot pannan och resultaten uppges bli hyfsat korrekta. Priset planeras till $199, alltså kring 2.500 kronor, men kommer troligtvis sjunka snabbt till hälften. Andra aktörer är bland andra Checkme från ViATOM men framför allt en uppsjö av uppkopplade enheter från löpband till den kommande Apple Watch som får allt mer sofistikerade möjligheter.

— Många känner sig hotade av den tekniska utvecklingen och är ivriga att förkasta dessa nya enheter då de inte fungerar som de är vana vid från de stora traditionella lösningarna i sjukvården. Ungefär som när iPhone kom för några år sedan och saknade video, MMS och 3G.

Scanadu Scout togs fram av Walter De Brouwer som frustrerades över kommunikationsproblem och sjukvårdsbyråkrati i samband med att hans son råkade ut för en olycka. Hans nästa projekt är att göra hälsokontrollerna ännu enklare med hjälp av laserstrålar som mäter din hälsa genom badrumsspegeln. “Vi är lata, vi glömmer gå till läkaren”, konstaterar De Brouwer.

Marknaden för mobila tjänster inom hälsa och sjukvård beräknas växa mycket starkt de närmaste åren och värdet av produkter och tjänster uppgå till flera hundra miljarder kronor inom bara några år. Kostnadsbesparingar för samhället, från egenbehandling till ökad kapacitet och effektivitet inom den europeiska sjukvården blir ännu större och beräknas enligt PwC till €100 miljarder Euro och till detta ska läggas en ökning av BNP med ungefär lika mycket.

— Om vi bara kan hugga en enda procent av denna nya teknik till Sverige, innebär detta enligt Teknopol och Mobile Heights över 10.000 nya jobb, konstaterar Claes Magnusson.

— Men det räcker inte, jag vill vi ska bli världsledande! Vi har ju varit det inom läkemedel, inom diagnostik och givetvis inom mobiltelefoni. Och vi har de sista pusselbitarna på plats, kan utbilda i appar och mobila lösningar, HealthKit och WatchKit. Våra politiker begriper rätt bra vilka möjligheter som finns och ser även samhällsnyttan, men det krävs att inblandade myndigheter slutar streta emot och börjar hjälpa till.


Fakta: Enheter som Scanadu Scout tillhandahålls av Malmö Yrkeshögskola för fri användning av våra studenter i projekt och demonstrationer. Det kostar mer för skolan, men ger våra studenter en extra bredd och djup i sitt kunnande vilket ökar studenternas värde i näringslivet.

Nästa utbildning till Programmerare iPhone och Android startar den 31 augusti 2015 och sista ansökningsdag blir söndagen den 24 maj. Mer information samt möjlighet ansöka till utbildningen kommer snart publiceras på my.se

För information om projektarbeten och arbetsplatsförlagd utbildning (LIA), maila till info@my.se eller ring 0200-210 999.